Financiële instellingen willen door met energietransitie

Financiële instellingen hebben ruim 150 miljard euro aan duurzame activa.

Financiële instellingen hebben voor ruim 150 miljard euro aan duurzame activa op op de balans en/of vermogensbeheer. In 2023 rapporteerden financiële instellingen voor in totaal 56 miljard aan projecten in zon -en windenergie aan activa . De omvang van duurzame hypotheken bedraagt 72 miljard euro. De financiële instellingen zitten 23 miljard in energie-infrastructuur.

Dat staat in de voortgangsrapportage van de Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment (CFSK). Circa vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepels hebben in 2019 het Klimaatcommitment ondertekend. Het Klimaatcommitment is onderdeel van het Klimaatakkoord.

De CFSK gaat stevig inzetten op de financiering van de energietransitie door samen met Invest-NL aan de financiering van transitiesectoren te werken in de vorm van financieringstafels. Deze hebben als doel private financiering voor de klimaat- en energietransitie te stimuleren.

Financiële instellingen rapporteren over een steeds groter deel van de portefeuilles het CO2-gehalte. In 2023 werden de emissies gemeten voor 83 procent van de totale portefeuille van de sector. Dit is een stijging van vijftien procentpunt ten opzichte van 2022. Daarnaast laten de gemeten scope 1 en scope 2 emissies een daling zien van ongeveer vijf procent.

Deze daling is deels te verklaren door maatregelen in de actieplannen van instellingen om emissiereductie in hun portefeuilles te realiseren.

Gerelateerde artikelen