‘Financiële diensten UK aan EU minder vrij dan gehoopt’

brexit financiele diensten
Premier erkent dat sancties dreigen als Britten buiten het boekje gaan.

Financiële diensten vanuit Engeland zijn niet zo toegankelijk zijn voor de EU als de Britten hadden gewenst. Dat verklaarde de Britse premier Boris Johnson in een interview in de Sunday Telegraph.

Johnson zei dat het uitgesloten was dat je “vrijhandel met de EU kan doen zonder in hun regelgevende of wetgevende baan te worden betrokken”. Het grootste deel van de Britse export naar de EU bestaat uit zakelijke dienstverlening. Voor juridische en digitale dienstverlening is er goede toegang tot de EU, aldus de premier.

Maar over financiële diensten zei hij dat de deal “misschien niet zo ver gaat als we zouden willen”. Zo kan de EU ingrijpen met maatregelen als de tarieven van financiële diensten afwijken van de normen die hiervoor gangbaar zijn in de Europese Unie. Overtreding van de tarieven worden voorgelegd aan een arbitrale commissie.

Gaat Engeland te vaak over de schreef, dan verliezen de Britten hun privilege om financiële diensten te leveren aan de EU. Deze handel gaat dan weer vallen onder de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie.