Financieel gezond

We worden er de laatste tijd wel erg vaak mee geconfronteerd: zitten is het nieuwe roken. Met dank aan mevrouw Katja de Bruin die een boek schreef met die titel. Het is zo langzamerhand zo erg dat ik me zelfs bij het typen van deze inleiding al schuldig voel en maar even de kamer in loop om daar drie kinderen te zien zitten. "Jongens, kom eens van die bank af!"

Maar ook zonder de hype valt er natuurlijk wel wat te zeggen over de levensstijl van de gemiddelde financial. We zitten de hele dag, vanaf het moment dat we ’s ochtends in de auto stappen tot het moment waarop we er ’s avonds thuis weer uit komen. We werken voornamelijk zittend en veel fysieke inspanning is er niet bij. Sterker nog, dat wordt vaak helemaal niet gewaardeerd. Om je werk te doen moet je op een stoel zitten, met de ogen gericht op het beeldscherm en de handen ferm gepositioneerd op het toetsenbord. Toch?
Tel daar onze gemiddelde voedingsinname bij op – snel een broodje onderweg, kroketje uit de kantine, avondje overwerken met een pizza – en je hebt een recept voor allerlei problemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Niet echt een gunstig toekomstscenario voor zowel de werknemer als de werkgever. Overigens schijnen we veel productiever te worden als we afwisselend staan en zitten en op tijd een pauze nemen. Lijkt mij een simpel één-tweetje: iedereen verplicht met de trap, vergaderingen houden we vanaf nu zoveel mogelijk staand en in de lunchpauze – die we niet overslaan – vervangen we de vette hap aan tafel in de kantine door een ouderwetse bruine boterham met kaas, komkommer en sla, die genuttigd wordt tijdens de lunchwandeling. De werkelijkheid is echter weerbarstiger. Zou het een cultuurdingetje zijn?
Ik heb zelf een flinke tijd in de accountancy gewerkt en daar is de overheersende opvatting er echt niet één van beweging. Zeker op locatie bij de klant worden er weinig rondjes gelopen en delft de pauze vaak het onderspit om nog net even dat ene memo af te ronden of van klant A naar klant B te reizen. Begrijpelijk, want zo’n industrieterrein nodigt ook niet echt uit om te gaan wandelen. En met een hoge workload is het kiezen of delen: de pauze opofferen of nog later thuis vanavond. Om nog maar te zwijgen over de indruk die we onze klant geven als we rondjes gaan lopen onder werktijd. Wij hadden het toch zo druk?!
Maar ook in omgevingen waar de werkdruk een gematigder karakter kent, voert bij de financials een zittende lunch de boventoon. De pauze is een mooi moment om eens wat andere collega´s te spreken en dan moet je toch naar de kantine. Ook is zo´n vers gemaakt broodje net wat lekkerder dan die laffe bammetjes van thuis. En laten we niet vergeten dat het in Nederland lang niet altijd mooi weer is. Een flinke hoosbui motiveert nou niet bepaald om eens lekker de benen te strekken. Begrijpelijke argumenten, maar ja, hoe zit het dan met dat nieuwe roken?
We moeten het vooral niet overdrijven. Treadmill desks lijken leuk, maar de hele dag lopend werken gaat ‘m ook niet worden. Haalbare doelen stellen, daar bereik je echt wat mee. Twee keer per week een rondje wandelen tijdens de lunch bijvoorbeeld. E-mail waar mogelijk vervangen door meer persoonlijk contact met collega’s. Of bel ze op en telefoneer al ijsberend. En niet te vergeten: haal regelmatig koffie en thee voor je omgeving. Goed voor je lijf en je reputatie. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar probeer bewust je dagelijkse routine iets om te buigen. Dan ben je al een heel eind op de goede weg.

En mijn kinderen? Die spelen inmiddels lekker buiten. Nu papa nog…

 
Door Frank Roerdinkholder