‘Financials moet scenario’s maken voor brexit’
Als je vestigingen of investeringen hebt in Groot-Brittannië, maakt het uitstel van de brexit met een half jaar het vrijwel onmogelijk goede financiële besluiten te nemen, zegt Niels Turfboer, managing director bij Spotcap, dat jaarlijks kredieten verleent aan ruim duizend mkb-bedrijven en een grote exposure heeft in het Verenigd Koninkrijk.
“De onzekerheid is groter dan ooit. Wordt het 31 oktober of eerder, want dat kan ook. Wordt het een harde- of zachte brexit of een tussenweg? – de Noorwegen-variant. Of krijgen we een kabinetscrisis met een nieuwe regering of een referendum, zodat we opnieuw langer moeten wachten? Of misschien vraagt May in oktober weer uitstel.”
50 procent kans op harde brexit
Turfboer heeft mixed feelings over de uitkomst: “De partijen hier zijn zo gepolariseerd. Zelfs binnen de Conservatieven en Labour is de verdeeldheid groot. Ik denk daarom dat we op 31 oktober – de volgende deadline – 50 procent kans is op een harde brexit, dus zonder dat er een deal is tussen de EU en Groot-Brittannië.”
Turfboer ziet veel bedrijven en investeerders nadenken over wat ze moeten doen met de situatie. Turfboer raadt alle financials aan ten minste twee scenario’s te maken: “Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden. Verdiep je in de varianten van de uittreding, waardoor je sneller kunt inspelen op de situatie straks. Hou zeker rekening met een harde brexit, want als het een zachte wordt valt het alleen maar mee. Elke financial zou scenario’s moeten maken.”
Chaos en stand still
Tot die tijd moeten ondernemers afwegen: ga ik wel investeren in een land waar het nog een half jaar duurt tot er een besluit is gevallen over hoe het ondernemersklimaat eruit ziet in de komende jaren. En zelfs dan: want als er een harde brexit komt, is het de één à twee jaar daarna sowieso sprake van chaos, of op zijn best een stand-still.
Lees ook: Harde brexit slechtst voor bedrijfsleven
Hoe gaat Groot-Brittannië na de brexit om met ondernemers van het vasteland? De financial krijgt het druk met begroten en voorspellen van de financiële gevolgen. Turfboer: “Op welke producten en diensten komen er importtarieven, hoe hoog worden ze en wanneer worden ze van kracht? Hoe ziet een overgangsperiode er uit? Wat worden de nieuwe administratieve eisen?”
En is het handig om personeel te werven, want misschien is het straks niet meer lucratief zaken te doen in of met Groot-Brittannië, zegt Turfboer: “Ook omdat het land door chaos en onzekerheid een grotere kans heeft om in een recessie te raken.” Trouwens: wat doet de koers van het pond? Een daling van de Britse munt kan zomaar je nettowinst wegspoelen.
Turfboer ziet dat financiële partijen hun investeringen uitstellen. Ze wachten met aanvragen van krediet voor uitbreiding van activiteiten of stoppen met het aannemen van personeel: “Ik begrijp dat. Er speelt gewoon een factor van verhoogd risico door de brexit.”