Financial van de toekomst heeft leiderschap en communicatie nodig

Datagedreven organisaties vragen om andere vaardigheden voor financiële sturing.

De finance professional die in de toekomst relevant wil blijven, moet zijn analytische, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden ontwikkelen. In de toekomst wint deze skill terrein op het analytisch vermogen, dat door bijna veertig procent van de CFO’S als de belangrijkste eigenschap van een topfinancial wordt genoemd. Leiderschap wordt door de CFO’s genoemd als vaardigheid van de toekomst voor de beroepsgroep. Deze skill gaat volgens ruim een derde van de CFO’s even belangrijk worden als analytisch vermogen. De derde belangrijke vaardigheid voor een finance professional is communicatie, volgens dertig procent van ondervraagde CFO’s. Overigens vinden CFO’s communicatie nu al belangrijk.  

Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het onderzoek van Visma | Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven, dat dit jaar voor de vijfde keer is uitgevoerd. De veranderende vaardigheden die nodig zijn voor de finance professional

De datagedrevenheid van organisaties verklaart volgens de onderzoekers de veranderende vaardigheden van de finance professional. Vrijwel alle bedrijven werken met data. Eén op de vijf organisaties (19%) is volledig datagedreven. Bij de overige organisaties ondersteunt de data de processen (48%) en worden data verzameld, maar nog niet optimaal ingezet (29%).

De belangrijkste motivatie om wél datagedreven te worden, is voor efficiëntieverhoging van bedrijfsprocessen. Een kwart van de finance professionals (24%) stipt het belang hiervan aan. Andere redenen om datagedreven te worden zijn kostenbesparing (15%) en omzetverhoging (15%).

Wanneer deze data juist geïnterpreteerd wordt, kan een organisatie de verwachte groei, de kans op een faillissement of het betaalgedrag van de klant voorspellen. Hierdoor zijn finance professionals in staat sneller kansen en risico’s te identificeren voor zowel de organisatie als de klant. Dit verklaart mede waarom CFO’s het belangrijk vinden dat professionals beschikken over onder andere analytische-, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden, aldus het onderzoek.