Financial moet een beetje business-analist worden om relevant te blijven

Anderhalf jaar geleden trad Jaymi Cornelisse aan als directeur bij interim- en adviespraktijk ConQuaestor met de missie om iets moois neer te zetten en gedreven door het geloof dat een goede financial zijn rugzak met uiteenlopende zaken moet vullen. "Een moderne financial kan niet zonder een stevige kennis van business analytics."

Cornelisse stelt dat er grofweg twee types finance professionals zijn. Enerzijds financials met een traditionele opleiding als accountant of controller. Anderzijds business-analisten die een ‘moderne’ opleiding hebben genoten tot data scientist of econometrist. In zijn optiek moet de traditionele financial zich het vakgebied van de business-analist gedeeltelijk eigen maken. “Een goede financial is voor 25% business-analist”, aldus Cornelisse. “Die 25% bestaat uit nadenken over analyse-mogelijkheden en analysevaardigheden. Een financial hoeft heus niet op SQL-niveau een database te kunnen produceren, maar moet wel begrijpen hoe je databronnen op slimme manieren gekoppeld krijgt.” 

Verder kan het de moderne financial niet ontbreken aan een goed begrip van datavisualisatie. “Simpel gezegd: 60 tot 70% van het werk van financials bestaat uit het opstellen van rapportages. Met goede datavisualisatie creëer je meer gelijkwaardigheid tussen finance en de andere afdelingen. Niet-financials kunnen zich terughoudend opstellen wanneer ze worden geconfronteerd met een bak cijfers, mogelijk zijn ze bang om het verkeerd te zien. Door zaken met datavisualisatie begrijpelijker te maken daag je mensen uit om vragen te stellen.” Aangezien datavisualisatie de discussie in het bedrijf stimuleert is het volgens Cornelisse voor ondernemingen van belang dat ze begrijpen wat voor type financials ze in huis hebben. 

“Huur je een externe business-analist in dan is het zaak dat je de eigen financials meekrijgt in het verhaal.” Zij moeten verder durven te kijken dan het opleveren van cijfers en inhoudelijke analyses willen leveren. “Alleen zo kan een bedrijf tot gefundeerde beslissingen komen.” Cornelisse ziet alleen dat het veel financials ontbreekt aan de echte wil om te werken aan zelfontwikkeling. Volgens hem “ontbreekt een gevoel van urgentie.” ConQuaestor heeft daarom een opleidingsprogramma ontwikkeld waarin haar (interim) financials worden getraind op het gebied van front-end tooling als Tableau en Power BI, visualisatie en tools om rapportageprocessen te optimaliseren. 

Zouden data-wetenschappers dan ook voor een deel getraind moeten worden als traditionele financials? Van Cornelisse hoeft dat niet. “Een goede data-analist is in staat zijn werk uit te voeren in elke discipline. Door vaker (financiële) analyses te doen krijgen zij vanzelf gevoel met het vakgebied. Bovendien worden bedrijfsbeslissingen nu eenmaal steeds meer data-gedreven. De bal ligt dus bij de traditionele financial.”