Finance Inspiration Day 2016: More Finance or Finance No More

Ook de toekomst van de finance functie moeten we ter sprake durven te stellen. Dat is het uitgangspunt van de Finance Inspiration Day 2016 op 11 oktober bij SAP Nederland in 's-Hertogenbosch.

In de CFO Community speelt de discussie over de toekomst van finance al langere tijd. De uitersten hierin zijn aan de ene kant het volledig verdwijnen van de finance functie door exponentiële technologie, zoals robotics en kunstmatige intelligentie, en aan de andere kant het doorontwikkelen van finance als strategisch business partner.
“De algemene teneur bij financials is dat door automatisering en robotisering finance belangrijkere zaken kan oppakken dan het traditionele administratieve werk en business partner wordt. Alsof dit een automatisme en noodzakelijke ontwikkeling is”, aldus Kevin Mottard, CFO Community Manager bij Alex van Groningen. Hij is nauw betrokken bij het inhoudelijk invulling geven aan de Finance Inspiration Day 2016. “De afgelopen jaren hebben we de CFO Community al flink lopen prikkelen op dit gebied”, aldus Mottard. “Denk aan de keynote speech van Erik van der Steen tijdens CFO Day 2015. ‘Allemaal leuk dat we nieuwe banen willen, maar niemand zit erop te wachten. Finance gaat geen business partner worden. Finance gaat verdwijnen.’ Dat was zijn stelling toen.”
Maar er zijn ook CFO’s die wel een toekomst voor finance zien, zoals Kees Dubbelboer, former Head of Corporate Control bij Alliander. Hij zal tijdens de Finance Inspiration Day zijn visie geven op de rol die finance in de toekomst kan gaan vervullen. “Vervolgens gaan we andere disciplines aan het woord laten”, legt Mottard uit. “Een CEO, een HR-directeur en een Chief Commercial Officer. Hen gaan we de vraag voorleggen; ‘zitten jullie hier wel op te wachten?’ Deze opzet stelt ons in staat dit debat op het scherp van de snede te voeren. Als er een case is, laten we die dan heel concreet maken en onmiddellijk voorleggen aan de business zelf; zien zij dit wel zitten?”
Aan deze discussie voegen we ook nog een perspectief toe op het thema robotics, vertelt Mottard. Robotics is namelijk de ultieme game changer voor finance. “Ik merk dat financials robotics vaak nog verkeerd inschatten. Ze denken; dit is een nieuwe term voor automatisering, maar het gaat veel verder. Tijdens het event zullen we aantonen hoe robotics 80 procent van de vandaag bestaande banen – ook finance functies die we nu business partner noemen – gaat laten verdwijnen. Als er een nieuwe rol komt zal die radicaal anders moeten zijn dan de rol van vandaag. Alles wat niet radicaal anders is dreigt zijn bestaan te verliezen. Zijn financials in staat die radicaal andere rol te pakken en heeft die rol toegevoegde waarde voor de organisatie?”
Een boeiend praktijkverhaal over hoe NS bezig is de rol van finance te veranderen en een visie op leiderschap vanuit het hart door leiderschapscoach Esther van Toledo maken het programma compleet.
Het dagvoorzitterschap van de Finance Inspiration Day 2016 is in handen van Jeroen Smit. Wellicht kent u hem van het televisieprogramma Economische Zaken, en van zijn boeken ‘Het drama Ahold’ en ‘De prooi: blinde trots breekt ABN Amro’.
“Het idee is een stevige discussie over de toekomst van finance. Niet er zo maar van uitgaan dat het noodzakelijk is dat finance een toekomst heeft, maar financials die wel een toekomst zien, gaan we heel erg scherp uitdagen”, besluit Mottard.
Bent u geprikkeld door bovenstaand verhaal? Meld u zich hier direct aan voor het event of bekijk hier het volledige programma. (goed voor max. 5 PE-uren)

Gerelateerde artikelen