Finance grijpt de macht bij digitale transformatie

digitale transformatie finance
Investeren in digitalisering is topprioriteit geworden bij bedrijven.

De rol en positie van de afdeling finance zijn dit jaar belangrijker geworden in bedrijven. Negen op de tien financiële kopstukken zeggen dat de afdeling finance nu deel uitmaakt van cross-functionele teams, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Bij ruim de helft (53%) van de strategische digitale initiatieven is finance betrokken (2019: 40%).

Deze groeiende invloed van de afdeling finance is een gevolg van de pandemie. Fysieke bijeenkomsten zijn nu nauwelijks mogelijk. Het aandeel digitale bijeenkomsten van finance is dit jaar gestegen met 50 procentpunten gestegen, tot 95 procent. De digitale transformatie in bedrijven staat mede daardoor hoog op de agenda. Meer dan de helft van de bedrijven (56%) verwacht meer te investeren in digitalisering.

Input van honderden financiële kopstukken

Dit komt naar voren in ‘Finance in the Digital Era’, een onderzoek naar de staat van de transformatie van finance binnen organisaties. Het is gebaseerd op rondetafelgesprekken met meer dan tachtig CFO’s, financieel directeuren en financieel transformatie leiders van middelgrote en grote organisaties. Daarnaast zijn meer dan 170 financiële professionals uit het hogere kader bevraagd.

Onder invloed van deze ontwikkelingen die de pandemie veroorzaakt hebben scenario-analyse, cash- en liquiditeitsbeheer en businesscase-analyse de hoogste prioriteit gekregen in organisaties. Deze activiteiten vormen de basis voor strategische beslissingen en prognoses. 

Focus op korte termijn

In 2019 lag de focus van de afdeling finance vooral op de korte termijn, het oplossen van dagelijkse kwesties. De meest gebruikte digitale technologieën die gebruikt worden zijn cloudtechnologie (59%), geautomatiseerde rapportages (58%), data analytics (55%), visualisatiesoftware (37%). Nog geen vijfde van de financiële afdelingen zette de digitale transformatie toen in voor innovatie. Zo worden artificial intelligence (15%) en blockchain (3%) maar mondjesmaat toegepast.

De laatste tijd besteedt een kwart van de financiële kopstukken wel aandacht aan de digitale transformatie in bedrijven. Zo is er nu meer aandacht voor problemen met inflexibele legacy-systemen – verouderde technologieën, die echter van cruciaal belang zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Die vertragen de digitale transformatie vanwege hoge onderhoudskosten en gebrekkige mogelijkheden om data samen te brengen en daar nieuwe en actuele inzichten uit te verkrijgen.

Het onderzoek ‘Finance in the Digital Era’ is van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Workday, PLUC!, Agium, Finance on a Mission en het Finance Transformation Forum, naar de staat van de transformatie van finance binnen organisaties.