Feestje voor wereldeconomie door Chinese groei

Groeispurt van bijna 20 procent is mooi, maar er zijn ook kanttekeningen.

De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en begon het nieuwe jaar met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

De ongewoon sterke groei is te verklaren door het feit dat de Chinese economie begin vorig jaar instortte door de coronapandemie. Op dat moment lag het land enkele weken bijna stil. De Chinese regering voerde een “nul-covid-strategie”. Een rigoureuze lockdown en strikte toegangscontroles zorgden ervoor dat, afgezien van kleine lokale uitbraken, sinds een jaar slechts weinig nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Sindsdien is de economie aan het herstellen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de economie dit jaar met nog eens 8,1 procent zou kunnen groeien. De Chinese regering is voorzichtiger en heeft haar officiële groeidoelstelling op het Volkscongres, dat net is afgelopen in Peking, vastgesteld op een waarde van “meer dan 6 procent”.

Vooral de sterke buitenlandse handel heeft de Chinese economie onlangs een boost gegeven. De Chinese fabrieken produceren op grote schaal medische goederen zoals coronatests en beschermende mondmaskers die naar andere landen worden geëxporteerd. Ook nieuwe laptops en andere thuiskantoorapparatuur komen vaak uit China.

Net als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 helpt China de wereldeconomie een nieuwe impuls te geven. Duitse autofabrikanten en vele andere bedrijven die op de Chinese markt actief zijn, konden zich daar onlangs verheugen op royale winsten.

Een econoom van ING denkt dat een van de risico’s voor de Chinese economie dit jaar het tekort aan chips zal zijn, waar bijvoorbeeld de wereldwijde autosector maar ook steeds meer elektronicabedrijven mee kampen. Daarnaast speelt ook de handelsrelatie van China met de Verenigde Staten een belangrijke rol bij de groei van de Chinese economie, met name op technologisch gebied, aldus de econoom van ING. Zij denkt dat de economie van China dit jaar met 8,6 procent zal groeien.

(ANP