FD: ‘Fiscaal voordeel familiebedrijven onder vuur’

Grote familiebedrijven

Erfgenamen van oude familiebedrijven genieten van fiscale voordelen door een recente uitbreiding van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), maar GroenLinks-PvdA en het Nieuw Sociaal Contract (NSC) willen deze verruiming terugdraaien. Volgens hen profiteert een beperkte groep welvarende individuen onnodig van deze regeling, zonder dat het de bedrijfscontinuïteit garandeert. Het onderwerp staat donderdag op de agenda in de Tweede Kamer. Daarover schrijft het FD deze ochtend.

  • GroenLinks-PvdA en NSC strijden tegen fiscaal voordeel erfgenamen
  • Tweede Kamer buigt zich over terugdraaien bedrijfsopvolgingsregeling
  • Grote familiebedrijven lobbyen intensief voor belastingvoordeel.

De uitbreiding van de BOR, die erfgenamen van zelfs kleine aandelenbelangen in familiebedrijven een fiscaal voordeel bood, werd recent goedgekeurd door een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze maatregel kwam voort uit een voorstel van CDA en VVD en was bedoeld om erfgenamen te helpen belasting te besparen bij bedrijfsopvolging. Echter, volgens tegenstanders zoals GroenLinks-PvdA en NSC, profiteert vooral een selecte groep zonder dat het bedrijf daadwerkelijk in gevaar verkeert. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Uitbreiding bedrijfsopvolgingsregeling

Het amendement van CDA en VVD schrapte de ondergrens van 0,5% aandelenbelang, waardoor zelfs minimale belangen recht kregen op belastingvoordelen. Deze aanpassing leidt naar verwachting tot een jaarlijkse afname van €21 miljoen aan erfbelasting, gefinancierd door een halvering van de vrijstelling op groene beleggingen in box 3.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Lobby achter de schermen

Grote familiebedrijven, waaronder Bavaria, hebben intensief gelobbyd voor deze aanpassing, zo berichtten verschillende media. De druk vanuit het bedrijfsleven heeft geleid tot ongemak bij Kamerleden. Niettemin slaagde een verzoek van GL-PvdA voor een plenair debat hierover niet.

Terug naar Af?

GroenLinks-PvdA en NSC willen via een nieuw initiatiefwet de fiscale regelingen versoberen en box 2 zwaarder belasten. Hiermee hopen zij de recente uitbreiding van de BOR ongedaan te maken. Het is de vraag of zij hiervoor genoeg steun in de Kamer krijgen, vooral afhankelijk van het standpunt van de PVV.

Gerelateerde artikelen