FD: ‘Bedrijven claimen aansluitingen die ze niet nodig hebben’

Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij
Stroomcongestie zorgt voor 'voorzorgsaanvragen'

De snelgroeiende wachtlijsten voor een aansluiting op het stroomnet blijken vol te staan met aanvragen van bedrijven die de aansluiting waarschijnlijk helemaal niet nodig hebben, zo meldt het Financieele Dagblad (FD). Dit leidt tot verspilling van middelen bij netbeheerders en vertroebelt het beeld van de omvang van het probleem.

  • Lijst met aanvragen van 6600 naar 9400
  • Buurlanden kampen met vergelijkbare netwerkbeperkingen
  • aanbetaling kan speculaties voorkomen

In grote delen van Nederland is het elektriciteitsnet zo vol dat bedrijven zich de komende jaren niet kunnen vestigen, uitbreiden of elektrificeren. Het aantal bedrijven op de wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere aansluiting is in korte tijd gestegen van 6600 in oktober naar 9400 nu, aldus branchevereniging Netbeheer Nederland.

Probleem ook in omringende landen

De problematiek speelt niet alleen in Nederland. In België waarschuwde netbeheerder Elia recent voor een capaciteitsprobleem op het hoogspanningsnet. In Duitsland pleit de industrie voor versnelling van de uitbreiding van het stroomnet. En in het Verenigd Koninkrijk kampen netbeheerders met een tekort aan technici om de netwerken te onderhouden en te upgraden.

Netbeheerders willen meer bevoegdheden

De Nederlandse netbeheerders willen meer bevoegdheden om “zombieaanvragen” van de wachtlijsten te kunnen halen. Zo zou er een systeem kunnen komen waarbij bedrijven een aanbetaling moeten doen om een aanvraag in te dienen. Dit zou speculatie met aansluitingen moeten tegengaan.

Verstoring energietransitie

De lange wachtlijsten en de vertroebeling van de data vormen een bedreiging voor de energietransitie. De Nederlandse regering wil dat in 2030 1,5 miljoen woningen en 250.000 bedrijven van het gas af zijn. Dit kan alleen als er voldoende capaciteit is op het stroomnet.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Kabinet: ‘Uitbreiding net cruciaal’

Het kabinet heeft erkend dat de uitbreiding van het stroomnet cruciaal is voor de energietransitie. In de Klimaatnota die in december werd gepresenteerd, is 5 miljard euro gereserveerd voor de versterking van het net.

Experts: ‘Sneller en slimmer investeren’

Experts benadrukken dat er sneller en slimmer geïnvesteerd moet worden in het stroomnet. Ze pleiten voor een integrale aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de toekomstige vraag naar elektriciteit, de ontwikkeling van duurzame energiebronnen en de mogelijkheden van digitalisering.

Gerelateerde artikelen