Factoringbedrijven bieden meer financieringsruimte

Ruime liquiditeit beschikbaar via factoring, corporates kunnen profiteren

De financiering die bedrijven gebruiken via factoring (‘funds in use’) is in 2023 opnieuw gestegen, en ditmaal naar een bedrag van 8 miljard euro. Dit blijkt uit de jaarcijfers van FAAN, de branchevereniging van Nederlandse factoringmaatschappijen.

  • Beschikbare liquiditeit via factoring bedraagt ca. 4 miljard euro
  • Overgedragen omzet via factoring in 2023 ruim 168 miljard euro
  • Groei van factoringklanten vooral zichtbaar in het mkb.

FAAN-voorzitter Lukas Anker licht de cijfers toe en wijst erop dat Nederlandse factoringbedrijven momenteel meer financieringsruimte beschikbaar stellen dan er wordt gebruikt. Ondanks de gestegen rente blijft er ruime liquiditeit beschikbaar via factoring, waarbij vooral het mkb en corporates kunnen profiteren.

Recente groei van Funds in Use

Funds in Use (FIU) verwijzen naar het totale bedrag aan betalingen dat een bank aan een klant doet met betrekking tot schulden, inclusief vooruitbetalingen, servicekosten, disconteringskosten en andere vergoedingen. Dit bedrag wordt verminderd met het totale bedrag aan duidelijke fondsen dat de bank ontvangt ter aflossing van schulden en de betalingen in duidelijke fondsen die daadwerkelijk door de klant aan de bank zijn gedaan. De gemiddelde ‘funds in use’ zijn ten opzichte van eind 2020 met 21% gestegen naar 5,8 miljard euro. Alle sectoren laten een stijging zien, variërend van 5% bij Overige sectoren tot maar liefst 160% bij Zakelijke dienstverlening.  Factoringklanten hadden in 2021 een totale omzet van 131,9 miljard euro, een stijging van 16% ten opzichte van 2020. De overgedragen omzet van factoringklanten laat in alle sectoren een groei zien, met name in Groothandel, Industrie, Transport, Zakelijke dienstverlening en Overige sectoren, zo meldde de FAAN eerder. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

De FAAN (Factoring Nederland) is een branchevereniging die zich inzet voor het algemeen belang van de factoringbranche en haar klanten op zowel nationaal als Europees niveau, met betrekking tot wet- en regelgeving . Factoring is een financieringsmethode waarbij bedrijven hun openstaande facturen verkopen aan een factormaatschappij in ruil voor directe liquiditeit.

Zakelijke dienstverlening en transport

De overgedragen omzet via factoring is in 2023 met 3% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat voornamelijk te danken is aan de eerste helft van het jaar. Daarnaast is het aantal ondernemingen dat factoring gebruikt voor het aantrekken van werkkapitaal met 10% gestegen ten opzichte van 2022. Met name in de sectoren zakelijke dienstverlening en transport is deze groei zichtbaar, waarbij vooral bedrijven met een omzet van minder dan 10 miljoen euro de waarde van factoring erkennen.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen