Factoring als financier neemt toe

Steeds meer bedrijven kloppen voor steun aan bij financieel sterke partijen.

De kredietverlening door factoringbedrijven is in de eerste helft van dit jaar gegroeid met 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van Factoring Nederland (FAAN).

  • klanten factoringbedrijven gegroeid met 5,4%
  • krediet factoringsbedrijven groeide met ruim 3% …
  • … naar 8,3 miljard euro …
  • … is een groeivertraging
  • meer bedrijven kloppen aan bij partners om maximale liquiditeit

“Naast de toegenomen kredietverlening is ook het aantal klanten met 5,4 procent gestegen, vooral in het MKB”, licht Lukas Anker, voorzitter van de FAAN, toe.

De kredietverlening via factoring groeit minder snel dan in de afgelopen jaren. Het door factoringbedrijven verstrekte krediet is in de eerste helft van 2023 gestegen met iets meer dan drie procent naar 8,3 miljard euro.

Rentestijging leidt tot weloverwogen werkkapitaal

“In het eerste halfjaar, wat normaal gesproken door seizoensinvloeden een sterk half jaar is, is vertraging van de groei opgetreden. Je ziet dat bedrijven door de gestegen rente weloverwogen beslissingen nemen over het gebruik van extern werkkapitaal”, vertelt Anker.

Groei factoring zwakt af

De FAAN verwacht dat de groei van factoring in de rest van 2023 zal afvlakken. “De economische groei in 2023 is beperkt, waardoor autonoom groeien voor bedrijven moeilijker is.”

“We zien dat een toenemend aantal bedrijven een partner zoekt die maximaal liquiditeit verstrekt. Voor bedrijven blijft werkkapitaal van essentieel belang in elke fase van een onderneming”, besluit de voorzitter.”

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen