Facebook WhatsApp en Instagram verlaten Europa wellicht

Facebook WhatsApp en Instagram verlaten Europa wellicht
Verbod op delen data met Amerika schiet Meta in het verkeerde keelgat.

Facebook-moederbedrijf Meta Platforms overweegt te vertrekken uit Europa als het concern geen data van Europese gebruikers meer mag uitwisselen met de Verenigde Staten.

Die boodschap herhaalt het socialemediabedrijf in een document dat het concern heeft ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf achter onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram een dergelijk geluid laat horen. In 2020 werd Facebook namelijk door privacytoezichthouders in Ierland verteld dat het niet langer standaard contractuele clausules mag gebruiken om te voldoen aan de privacyregels bij het verzenden van gegevens naar de VS.

De Ierse autoriteiten hadden Facebook een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa.

Facebook waarschuwde direct dat het stopzetten van trans-Atlantische gegevensoverdracht een verwoestende impact kan hebben op het bedrijf. De onderneming is afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens om gerichte online advertenties aan te kunnen bieden.

Momenteel wordt er door de Ierse datatoezichthouder nog onderzoek gedaan. Meta wacht in de zaak daarom nog op een definitief besluit. Dat komt mogelijk in de eerste helft van dit jaar. In die context waarschuwt het Amerikaanse bedrijf nu dat als er geen goede oplossing komt, “we waarschijnlijk niet in staat zijn om een ​​aantal van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa aan te bieden”.

De zaak begon een aantal jaar geleden met een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het bedrijf. Schrems had bij de Ierse autoriteit voor databescherming geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan het moederbedrijf in de VS. Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren.

(ANP)