Fabrikanten zien het helemaal zitten in de economie

Oplopende orderportefeuille is aanleiding voor tevredenheid.

Ondernemers in de industrie hebben in twee jaar niet zoveel vertrouwen gehad in de economie als in april. Vooral over de oplopende orderportefeuille waren ze tevreden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook werden ze positiever over de toekomstige bedrijvigheid en over de hoeveelheid producten die ze op voorraad hebben.

In totaal leidde dat tot een stijging van de vertrouwensgraadmeter van het CBS naar een stand van 6,5. In april 2019 was dat 6,7 en daarna daalde de graadmeter. Het dieptepunt werd precies een jaar geleden bereikt tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus in Nederland. De hoogste stand ooit werd in februari 2018 bereikt.

Vooral ondernemers die hout- en bouwmaterialen produceren waren flink positiever dan in maart, maar ook voor alle andere sectoren noteerde het CBS een positieve stemming. De sector voeding- en genotsmiddelen was in maart nog flink negatief gestemd, maar ook daar zien ondernemers het nu wat zonniger in.

In heel Europa groeit het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie. Het vertrouwen is nu even groot als voor de coronacrisis, door optimisme over de vaccinaties, de versoepelingen van de lockdowns en het economisch herstel. Dat blijkt uit de index van de Europese Commissie die het economisch sentiment meet.

De index tikte een stand aan van 109,7 punten. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie dat het pre-crisisniveau is bereikt, aldus de commissie. In alle bedrijfssectoren nam het vertrouwen toe, net als bij consumenten. In de industrie is het vertrouwen zelfs naar een nieuw recordniveau gestegen dankzij optimisme bij ondernemers over de productie en orders.

Binnen de EU ging het vertrouwen het sterkst omhoog in Polen, maar ook in Nederland was een merkbare verbetering te zien. Dat gold in wat mindere mate ook voor de grote EU-economieën Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

(ANP)