EY: winstwaarschuwingen overspoelen UK

De situatie is net zo bar als tijdens de financiële crisis van 2008.

Britse beursgenoteerde bedrijven gaven vorig jaar 305 winstwaarschuwingen af, 50 procent meer dan in 2021. Steeds meer bedrijven worstelden met hogere kosten, volgens een rapport van adviesbureau EY-Parthenon.

Bijna achtien procent van de 1.193 beursgenoteerde bedrijven in het VK gaf een winstwaarschuwing af. Dat percentage is ongeveer even groot als tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008.

Hoewel de pijn het meest acuut was in consumentgerichte sectoren, sijpelde de neergang door naar andere delen van de economie, zoals de industrie, aldus EY. De kostendruk werkt door in de toeleveringsketens, het ondernemersvertrouwen is zwak en de kredietmarkten worden krapper.

Die laatste factor zorgde voor meer winstwaarschuwingen in het vierde kwartaal van 2022 dan in welke periode dan ook sinds 2009, meldt EY.  De kredietvoorwaarden worden mogelijk nog verder aangescherpt. Beleggers en economen verwachten dat de Bank of England de rente met een half punt verhoogt tot vier procent, het hoogste sinds 2008.