Extra bevordering thuiswerken

Vakcentrale FNV wil thuiswerken extra gaan bevorderen en het binnen drie jaar voor elkaar hebben dat iedereen kan werken waar en wanneer hij of zij wil. Dit melde het FNV tijdens een congres over thuiswerken in Utrecht.

Momenteel heeft slechts 22 procent van alle werknemers een regeling voor thuiswerken blijkt uit een onderzoek over thuiswerken van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA). Veel werkgevers maken zich bij thuiswerken nog zorgen dat hun werknemers thuis te weinig productief zijn.

Uit een praktijkonderzoek bij Microsoft blijkt eerder het omgekeerde het geval. De werkgevers moeten daar eerder opletten dat hun werknemers een goede work-life balance hebben en niet te lang en te hard doorwerken.

Softwarebedrijf Microsoft startte twee jaar geleden met een cultuurverandering om thuiswerken mogelijk te maken. Recentelijk verhuisde het bedrijf naar een nieuw kantoorpand dat volgens Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland, eerder een ontmoetingscentrum is dan werkplek en waar vooral flexibele werkplekken zijn.

Bij Microsoft doet 90% van de werknemers aan telewerken, thuis of waar dan ook. Ook de receptionistes en de telefonistes kunnen een dag of meer thuiswerken.

De groep huidige thuiswerkers bestaan volgens het onderzoek van OSA vooral uit mannen die voltijd werken. Het aantal vrouwelijke thuiswerkers neemt echter toe. Verder werken hoger opgeleiden vaker thuis dan lager opgeleiden.

Gerelateerde artikelen