Export naar China wordt verder afgeknepen

Aziatische mogendheid legt steeds meer restricties op aan invoer.

De uitvoer van chocola, wijn, koffie en andere waren naar China wordt vanaf zaterdag moeilijker. Vanaf 1 januari worden namelijk nieuwe beperkingen van kracht voor buitenlandse bedrijven die levensmiddelen en dranken naar China exporteren.

Per 1 januari gelden er nieuwe wetten die de export naar China zullen raken. Alle producenten van levensmiddelen die naar China exporteren moeten zich laten registreren bij de douane. Daarmee wordt wederom een barrière voor internationale bedrijven opgeworpen. Die klagen al langer over oneerlijke praktijken.

China was in 2020 nog goed voor bijna 96 miljard euro aan geïmporteerde producten. Dat bedrag stijgt dit 2021 jaar verder. De import in de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg op jaarbasis met 30 procent.

De extra horde voor dranken en levensmiddelen was voorheen alleen vereist voor producten die mogelijk gezondheidsrisico’s opleverden, zoals zeevruchten. Maar nu zullen ook koffie, alcohol, honing, olijfolie, chocolade en diverse andere producten worden gecontroleerd.

Bedrijven die zonder de juiste papieren exporteren naar China zullen te maken krijgen met oponthoud aan de grens. Mogelijk dat ook boetes worden uitgedeeld.

Importeurs klagen dat de nieuwe aanvraaggegevens te laat zijn gepubliceerd. De website voor registratie ging pas vorige maand online. Ook zou op de website veel informatie niet in het Engels beschikbaar zijn. De Europese Unie heeft Beijing formeel verzocht de maatregel met 18 maanden uit te stellen, maar zonder succes.

Levensmiddelenbedrijven en -importeurs hebben al langer te lijden onder de controlemaatregelen in China. Zo werd een uitbraak van het coronavirus vorig jaar in Beijing toegeschreven aan geïmporteerde zalm. Producten die China binnenkomen, worden ook extra gescreend en herhaaldelijk ontsmet. Veel producten worden ook verboden wanneer een uitbraak van corona wordt ontdekt op de plaats waar de spullen in het buitenland zijn verpakt.

 

Gerelateerde artikelen