Export machines ASML naar China aan de ketting

ASML kan het aantal orders niet meer bijhouden
Ook oudere machines vallen onder exportverbod vanwege de veiligheid.

De export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML in Veldhoven naar China wordt aan banden gelegd. Dit is volgens Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel nodig voor de (inter)nationale veiligheid.

“De aanvullende nationale exportcontrolemaatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie”, aldus de minister. De DUV-systemen zijn de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt.

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden.

De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van chipmachines. De stap van het kabinet betekent dat ASML toestemming van het kabinet moet vragen voor export van deze meest geavanceerde DUV-machines. Oudere versies van deze machine mogen nog wel gewoon worden uitgevoerd naar China.

De export van de allerlaatste en modernste chipmachines van ASML naar China is al langer niet mogelijk. Begin 2020 kwam naar buiten dat Nederland na sterke druk van de Verenigde Staten had besloten de uitvoer van zogenoemde EUV-machines naar China op te schorten.

(ANP)

Gerelateerde artikelen