Explosieve groei leasebedrijf Beequip

De Rotterdamse leasemaatschappij financiert gebruikt materieel voor mkb-bedrijven in de bouw, infra en logistieke sector.

Met een zelfontwikkelde fintech-oplossing verwacht Beequip de productie dit jaar zonder veel extra medewerkers naar 340 miljoen euro te tillen. Vorig jaar legde het bedrijf het accent op software-oplossingen waardoor klanten zelf een financieringsaanvraag kunnen doen. De database stelt klanten in staat snel in te schatten hoeveel gebruikt materieel waard is, zodat de financiering ervan snel geregeld is. Voor groter materieel maakt het bedrijf gebruik van eigen experts.
Naast de financiering van gebruikt en nieuw materieel, kunnen ondernemers bij Beequip hun materieel onderbrengen om meer liquiditeit te krijgen. Toegang tot financiering is een probleem dat vooral speelt bij kleine en middelgrote bedrijven, bevestigt ook de financieringsmonitor die het CBS in januari publiceerde. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van het mkb behoefte heeft aan externe financiering.

Lees ook: Tien vragen en antwoorden over alternatieve financiering

Eerst waarde dan cashflow

In tegenstelling tot de banken beoordeelt Beequip eerst de waarde van het materieel en daarna wordt gekeken of een klant voldoende cashflow heeft (of gaat maken) om het terug te betalen. Door de waarde van het materieel als uitgangspunt te nemen, kan ook gebruikt materieel worden gefinancierd, wat een stuk goedkoper voor de ondernemer is.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is onvermijdelijk, ook voor jou. Uit wereldwijd onderzoek van Mazars blijkt dat een digitale transformatie en een duurzaamheidsstrategie de twee hoogste prioriteiten zijn voor topmanagement in de komende drie tot vijf jaar. Download de whitepaper en ontdek hoe je de kwaliteit van ESG-data onder controle krijgt en optimaal kunt profiteren van de CSRD.


“Het principe is heel simpel,” legt Joris Linders uit, een van de oprichters van het bedrijf: “Heb je bijvoorbeeld drie kiepwagens, dan kan je deze bij ons onderbrengen en terugleasen. Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop kan je direct gebruiken voor de aankoop van een vierde kiepwagen. Zo financier je je eigen groei, los van bijvoorbeeld een bankfinanciering.”