Even waren de dollar en de euro evenveel waard

De duurdere dollar maakt import van grondstoffen nog duurder.

De euro stond maandag opnieuw kortstondig gelijk aan de Amerikaanse dollar. De euro is al enige tijd aan het zakken ten opzichte van de Amerikaanse munt en even voor 10.00 uur waren de munten precies evenveel waard. De recente waardestijging van de dollar hangt samen met de angst voor een recessie in Europa. Ook de hogere rentestand in de Verenigde Staten helpt de dollar vooruit ten opzichte van de euro.

Ruim een maand geleden waren de euro en dollar ook al eens precies evenveel waard, wat ook bekend staat als pariteit. Toen was dat de eerste keer sinds 2002. Enkele dagen later was de euro zelfs enige tijd minder waard dan een dollar, maar daarna werd de Europese eenheidsmunt weer wat duurder.

Voor Europese bedrijven wordt het importeren van Amerikaanse goederen duurder, terwijl bedrijven die exporteren juist kunnen profiteren van de goedkope euro. De import van ruwe olie in Europa zal ook meer gaan kosten omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden afgerekend. Dat kan de inflatie verder aanjagen.

(ANP)