Europese start-ups duurzamer dan VK start-ups

Fintech-dochter ING sneuvelt na verzelfstandiging
Start-ups verbeteren duurzaamheid en investeren in diversiteit

Europese start-ups presteren beter dan hun Britse tegenhangers op het gebied van net zero. 35% van de Europese start-ups meet hun CO2-voetafdruk, vergeleken met 24% in het VK. Ook op het gebied van verantwoord AI-gebruik lopen Europese start-ups voor, met 34% die training of gedragscodes aanbieden tegenover 30% in het VK. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van ESG_VC, die zijn verzameld bij 587 start-ups, gesteund door toonaangevende durfkapitaalbedrijven zoals Atomico, Molten, Beringea, Oxford Science Enterprises en Astanor. Het onderzoek is gepubliceerd in samenwerking met de British Private Equity and Venture Capital Association (BVCA) en Marriott Harrison.

  • Start-ups meten meer CO2-voetafdruk.
  • Net zero-beleid stijgt naar 8%.
  • Meer investering in studieondersteuning.

Momenteel heeft 8% van de Britse start-ups een net zero-beleid, een stijging van 5% in 2022. Daarnaast verwacht nog eens 17% van de ondervraagde bedrijven in 2024 een net zero-doelstelling vast te stellen. Dit toont een groeiende bewustwording en inzet voor duurzaamheid onder start-ups. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Vrouwen in management en board

Uit het onderzoek blijkt verder dat 41% van de start-ups geen vrouw in hun bestuur heeft. Het aandeel bedrijven zonder vrouwen in hogere managementposities is gestegen van 15% in 2022 naar 20% nu.

Investeringen in talent

In tegenstelling tit duurzaamheid en genderdiversificatie, investeren start-ups meer in vaardigheden en talent, vanwege beperkte budgetten en een concurrerende arbeidsmarkt. 57% van de geanalyseerde bedrijven biedt studieondersteuning aan hun werknemers, een stijging van 40% ten opzichte van vorig jaar. Bijna de helft biedt stage-, leer- of traineeprogramma’s aan, ook een stijging ten opzichte van 2022.

VK leidend in diversiteit en inclusie

Start-ups in het VK lopen wél voorop op het gebied van diversiteit en inclusie ten opzichte van Europese. 45% van de Britse start-ups biedt training in gelijkheid, diversiteit en inclusie aan hun personeel, vergeleken met 25% van de Europese bedrijven. Ook op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy zijn Britse bedrijven leidend, met 70% die processen hebben om te voldoen aan gegevensregulering, tegenover 57% in Europa.

Verschillen in diversiteit per sector

Binnen specifieke technische sectoren lopen healthtech en biotech start-ups voorop. Slechts 26% van deze bedrijven heeft geen vrouw in hun bestuur, vergeleken met 45% van de SaaS-start-ups. Daarentegen biedt 37% van de SaaS-bedrijven training of gedragscodes voor verantwoord AI-gebruik, meer dan in andere sectoren zoals healthtech en biotech.

Gerelateerde artikelen