Europese kopstukken weg uit bestuur Russische bedrijven

Europese kopstukken weg uit bestuur Russische bedrijven
Voormalige Finse premier stap uit het bestuur van de Sberbank.

De voormalige premiers van Italië en Finland en de oud-kanselier van Oostenrijk hebben donderdag ontslag genomen uit de raden van bestuur van Russische bedrijven.

Esko Aho, de voormalige premier van Finland, stapte op uit het bestuur van de grootste bank van Rusland, Sberbank, waar hij zes jaar als onafhankelijk bestuurder en lid van de raad van commissarissen aan verbonden was.

Matteo Renzi, de voormalige premier van Italië, is vertrokken bij het Russische autobedrijf Delimobil, opgericht door de Italiaanse zakenman. Vincenzo Trani. Het bedrijf zou naar de beurs gaan, maar de IPO is op de lange baan geschoven door de spanningen met Oekraïne.

Christian Kern, de voormalige kanselier van Oostenrijk, zei donderdagochtend met onmiddellijke ingang ontslag te hebben genomen uit het bestuur van de Russische Spoorwegen.

Niet alle Westerse bestuurders trekken de deur van Russische bedrijven achter zich dicht. De Duitse voormalige kanselier Gerhard Schröder zit nog in het bestuur zit van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. Zijn benoeming in de raad van bestuur van Gazprom staat op de rol, de Russische gasleverancier.

Ook enkele Europese topmanagers zijn bestuurders bij Russische bedrijven. Zover bekend zitten zij er nog, zoals Bernard Looney, de CEO van BP, die bestuurders is bij Rosneft, en Matthias Warnig, de baas van Nord Stream 2, die commissaris is bij de VTB Bank.