Europese invallen en onderzoek naar belastingconstructies dividend

Het toepassen van constructies rondom het voorkomen van belasting op aandelendividend, is mogelijk groter dan eerder werd aangenomen, na invallen in Parijs

Volgens de Franse website CDR en de Belgische VRT vielen gisteren 150 Franse en Duitse justitieel onderzoekers enkele Parijse kantoorgebouwen van banken binnen voor onderzoek naar belastingconstructies rondom de uitbetaling van dividenden.

Grote zaak
De inval zou zijn gedaan bij kantoren van onder meer BNP Parisbas en Société Générale -beiden in de top 3 van grootste Franse banken-. Ook wordt melding gemaakt van invallen bij HCSB en bij de Franse investmentbank Natixis in het financiële district La Defense. Onderzoekers van de Franse openbare aanklager spreken dan ook van de ‘grootste dividendfraude zaak ooit’. Geschat wordt dat de toegepaste constructie, kan leiden tot boetes van meer dan 1 miljard euro.

Via een strategie die bekend staat als ‘Cum-Cum constructie’ dragen aandeelhouders hun aandelen over aan bevriende beleggers in belastingregimes die geen belasting heffen op dividend. Vooraf wordt afgesproken dat de aandelen weer eigendom worden van de oorspronkelijke bezitter. De ‘uitgespaarde’ belasting wordt onder beide partijen verdeeld.

Meerdere Europese onderzoeken
De eerste gevallen rondom omstreden dividendconstructies kwamen in 2006 van een klokkenluider van het Belgisch Nederlandse Fortis. Na onthullingen door een Duits onderzoekscollectief, volgden nieuwe zaken bij onder meer Duitse, Belgische en Franse banken. Deze zaak werd bekend onder de naam CumEx-Files en leidde tot verschillende rechtszaken en terugvorderingen door belastingendiensten in verschillende lidstaten. Het onderzoek door de Franse en Duitse justitie betreft het CumCum-onderzoek. De verschillende constructies zijn het Europees Parlement al langer een doorn in het oog.

Nederland en dividendconstructies
Transparency International meldde in de herfst van 2018 dat ook de bank Sarasin deze constructies toepaste, gedurende de periode dat de Rabobank mede-eigenaar van deze Zwitserse bank was. Ook ABN AMRO kreeg te maken met dividendbelasting-zaak, nadat de juridisch opvolger van Fortis in 2019 door de fiscus werd gedwongen belasting te betalen over dividenden. Of Nederlandse banken of Nederlandse bankiers bij het lopende CumCum-onderzoek betrokken zijn, is niet duidelijk.