Europese CFO’s en accountants: gematigd optimisme

Enigszins gedempt door politieke onzekerheid. Maar voor TTIP is bijna niemand echt beducht, zo blijkt uit de European CFO Survey Q1 2016 van Deloitte.

Deloitte publiceert de resultaten van de European CFO Survey Q1 2016, een onderzoek onder bijna 1500 CFO’s in 17 Europese landen. Wat zijn hun angsten en verwachtingen? Wat is hun risk appetite, wat en hoe zijn hun financiële vooruitzichten, welke strategische prioriteiten zien zij en, speciaal voor deze gelegenheid:  wat vinden zij eigenlijk van TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership?
 
Onzekerheid over de economische ontwikkelingen in ons continent tempert de bereidheid tot risico’s nemen voor de meeste deelnemers. 
 
Toch is iets meer dan de helft positiever dan zes maanden geleden. Maar 40% noemt geopolitieke en nationale politieke factoren als de twee belangrijkste risico’s. Opvallend is, dat driekwart van de CFO’s (in ons land 90%!) denkt dat TTIP, eenmaal gesloten, geen noemenswaarde impact zal hebben op hun ondernemingen.
 
Ook accountants wordt geregeld gevraagd naar hun verwachtingen, in hun geval door Accountingtoday i.s.m. ADP. Het resultaat is de ACI, of Accountants Confidence Index, die per maand aangeeft hoe optimistisch ruim 1500 accountants zijn – over de economie, over hun grote, middelgrote en kleine cliënten, en over de vooruitzichten van het eigen kantoor. Ook zij zijn gematigd optimistisch…

Gerelateerde artikelen