`Europese bedrijven moeten werkkapitaal optimaliseren om te concurreren`

Het optimaliseren van het werkkapitaal wordt voor Europese bedrijven steeds belangrijker om hun concurrentievoordeel te behouden en groei te stimuleren. Dit stellen enkele medewerkers van de Duitse tak van ING in een InSight op de website van de bank.

Volgens een rapport van PricewaterhouseCoopers uit 2014 neemt het werkkapitaal bij bedrijven wereldwijd minder krachtig toe na enkele jaren van succesvolle ontwikkeling gedurende de crisis. De sterkste verbetering is opgetreden bij Europese bedrijven, maar hun prestaties blijven achter bij de rest van de wereld. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van Europese bedrijven aangetast, stelt ING. 
ING geeft aan dat Duitse bedrijven gemiddeld genomen meer werkkapitaal hebben dan Europese en Amerikaanse evenknieën. Dit is deels te danken aan hun conservatievere benadering van cash. Hoewel ING financieel conservatisme belangrijk acht kan dit volgens de bank kostbaar zijn. Zolang er veel cash zit opgesloten in complexe en mondiale logistieke ketens zou dit bedrijven weerhouden van het reduceren van schulden, het uitbreiden naar nieuwe markten en het investeren in innovaties. 
ING meent dat het voor bedrijven nuttig is om hun prestaties te benchmarken tegenover concurrenten om zo de prestaties van het werkkapitaal te meten en prioriteiten te stellen. Daarnaast moeten banken alles aan het werk stellen om real-time informatie te leveren die geïntegreerd kunnen worden met kern- en besluitvormingsprocessen van bedrijven. 

Gerelateerde artikelen