Europa is nog niet klaar met renteverhogingen 

Economen verwachten dat de rente doorstijgt tot 3,75 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente opnieuw verhoogd in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard, er kwam deze keer een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt de vorige keer. De rente is nu terug op het niveau van 2008, aan het begin van de financiële crisis.

De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rente, zei ECB-voorzitter Christine Lagarde. Weliswaar kozen de beleidsbepalers voor een kleinere rentestap dan vorige keer, maar de rente beperkt de economie nog niet genoeg. Er zijn nog veel zaken die de inflatie weer omhoog kunnen duwen.

Zo zou de Russische oorlog in Oekraïne opnieuw voor hogere prijzen voor energie en voedsel kunnen zorgen. Ook het oplossen van eerdere leveringsproblemen kan zorgen voor meer economische groei en meer vertrouwen wat de inflatie kan aanwakkeren. Ten slotte kunnen ook grotere loonstijgingen en hogere winstmarges van bedrijven zorgen voor een langer hogere inflatie.

Lagarde liet ook weten dat de ECB tussen twee ramingen voor de inflatie in zit. Beleggers en economen rekenen op nog twee rentestappen van een kwart procentpunt. Daarmee zou het belangrijkste rentetarief uitkomen op 3,75 procent. Dat is gelijk aan het hoogste niveau uit 2000 en 2001.

Met haar waarschuwing dat er nog meer renteverhogingen nodig zijn gaf Lagarde ook aan dat de ECB een andere koers vaart dan de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hintte er woensdag op dat het einde van de verhogingen bereikt is. De Fed begon evenwel eerder met het verhogen van de rente dan de ECB.

(ANP)