Europa dwingt verhoging minimumloon af

Uurloon zou over twee jaar stijgen van 9,72 naar 14 euro.

Het minimumloon in 25 van de 27 Europese lidstaten gaat omhoog, ook in Nederland. De fracties in het Europees parlement van christen- en sociaaldemocraten, hebben daarover een akkoord bereikt dat ze naar de rest van het Europees Parlement sturen.

Dit meldt het Algemeen Dagblad. Het zou gaan om een minimumloon dat in heel Europa voldoet aan een dubbele drempel: minimaal 60 procent van het mediaan- (de helft is dan lager, de helft hoger) en 50 procent van het gemiddelde loon. Voor Nederland zou dat neerkomen op een verhoging van het minimumloon van 9,72 naar 14 euro per uur bij een voltijdbaan van veertig uur per week.

Ook de lidstaten willen een verhoging van het minimumloon verhogen, meldt het Algemeen Dagblad. Al dertig jaar zou het minimumloon in de Europese Unie gedaald zijn. Dit zou ten koste zijn gegaan van mogelijkheden om rond te komen van een minimumloon.

Op welke manier het minimumloon omhooggaat via Europese wetgeving, is niet bekendgemaakt. Welke lidstaten niet meedoen is evenmin bekend.