EU-enquête: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven

74 procent bedrijfspersoneel niet geschoold rond cyberveiligheid.

Meer dan 70 procent van de Europese bedrijven geeft geen trainingen aan personeel om cyberaanvallen of lekken van informatie te herkennen. In een tijd waarin cyberaanvallen toenemen, vormt deze situatie “een groot gevaar voor het functioneren van informatiesystemen en voor de interne markt als geheel”, zegt de Europese Commissie.

  • Meer dan 70% van de Europese bedrijven geeft geen cyberveiligheidstraining aan personeel, ondanks toenemende cyberaanvallen.
  • De Europese Commissie investeert 10 miljoen euro in de opleiding van cyberspecialisten, met nieuwe financieringsmogelijkheden in het najaar.
  • Uit een enquête blijkt dat 68% van de bedrijven cyberveiligheidstrainingen onnodig vindt en veel specialisten zelfgeschoold zijn en andere taken combineren.

De Europese Commissie investeert dit jaar weliswaar 10 miljoen euro in de scholing van cyberspecialisten, maar kan op dit moment niet meer geld vrijmaken. Volgens de Europese Commissie zijn er dit najaar weer nieuwe financieringsmogelijkheden. [Het artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Volgens een woensdag gepubliceerde Europese enquête is niet alleen 74 procent van het bedrijfspersoneel door het eigen bedrijf niet geschoold rond cyberveiligheid, maar vindt bovendien 68 procent van de ondervraagde Europese bedrijven het ook niet nodig dergelijke trainingen te verzorgen. Als bedrijven wel aandacht willen besteden aan internetveiligheid is vaak het inhuren van geschikt personeel een moeilijkheid. 34 procent van de internetveiligheidsspecialisten binnen bedrijven hebben hun kennis zelf opgepikt en 57 procent van hen moet de taak combineren met een andere rol in het bedrijf, aldus de enquête.

Nog geen maand geleden concludeerde het Europese agentschap voor internetveiligheid dat cyberaanvallen hand in hand gaan met een gebrek aan cybervaardigheid. (ANP)

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen