‘Energiecrisis volgend jaar voorbij’

Olieminister Golfstaten voorspelt overschot aan olie in 2022.

De prijs voor een vat olie zal het niveau van 100 dollar niet bereiken. Komend jaar zal er zelfs een overschot aan olie zijn. Dat voorspelt , de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Suhail al-Mazrouei.

De Verenigde Arabische Emiraten produceren momenteel meer dan 4 miljoen vaten olie per dag. Volgens de minister zal die productie toenemen tot meer dan 5 miljoen vaten per dag rond 2030. Op dit moment worden er circa 100 miljoen vaten per dag geproduceerd.

Oliekartel OPEC, waar de Verenigde Arabische Emiraten ook onderdeel van uitmaken, en zijn bondgenoten kwamen eerder overeen om de productie vanaf december met 400.000 vaten per dag op te voeren.

Die deal kwam tot stand op het moment dat de olievraag flink werd aangejaagd door een gebrek aan gas en steenkool in Europa en Azië. Daardoor stapten energiebedrijven over op olie om de productie gaande te houden.

Het productieplan van de OPEC+, zoals de alliantie ook wordt genoemd, zal volgens Al-Mazrouei de komende weken niet meer veranderen. Het zal niet minder worden maar ook niet meer. De Verenigde Staten riepen recentelijk om extra aanvoer om de prijzen wat meer af te laten koelen. Saudi-Arabië, dat gezien wordt als leider van het oliekartel, wees echter op economische tegenwind die een nog hogere afzet niet zou rechtvaardigen.

De olieprijzen stonden maandag ietwat onder druk. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 80,02 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, werd 1,2 procent goedkoper op 81,17 dollar per vat.