De gasprijs stijgt en de olieprijs daalt, hoe kan dat?

Nord Stream zorgt voor duur gas en Iran maakt olie goedkoper.

De Europese gasprijs is vandaag aan het begin van de handel weer flink gestegen. Tegelijk zijn de olieprijzen vanmorgen omlaaggegaan. De aanleidingen voor deze tegenstrijdige ontwikkeling zijn dan ook compleet anders.

Aanleiding voor de hogere gasprijs was de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud. Gas werd meer dan een tiende duurder. Een megawattuur gas kost nu 270 euro en dat is zo’n twaalf keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar.

Handelaren zijn bang dat Rusland de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door de belangrijke leiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.

Dat de olieprijs vandaag daalt komt door het vooruitzicht dat Iran op termijn meer olie op de markt zal brengen, terwijl de vooruitzichten voor de economische groei en daarmee de vraag naar olie juist afnemen. Beleggers houden daar nu al rekening mee. De prijs van een vat Brentolie daalde 1,3 procent tot 95,42 dollar. Voor een vat Amerikaanse olie moest 1,4 procent minder worden betaald, op 89,53 dollar.

Kort na de Russische invasie in Oekraïne eind februari gingen de olieprijzen door het dak. Sindsdien zijn de prijzen weer gedaald. Vooral de angst voor een economische recessie zetten de olieprijzen onder druk.

(ANP)