Ellen van Schoten RA van Rekenkamer naar AFM

Secretaris Ellen van Schoten RA, de hoogste ambtenaar bij de Algemene Rekenkamer, vertrekt naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Per 1 oktober a.s.

Ellen van Schoten heeft elf jaar bij de Algemene Rekenkamer gewerkt, waarvan de laatste 8,5 jaar als hoogste leidinggevende van de ambtelijke organisatie van dit Hoog College van Staat. Deze periode is gekenmerkt door veel veranderingen bij de Algemene Rekenkamer, gericht op het effectiever opereren om het gezag van het instituut te schragen. Zo is er geïnvesteerd in betere werkrelaties met ministeries en de beroepsgroep van auditors, kwamen er compactere producten voor parlement en geauditeerden, is er gekozen voor een actieve rol in expertmeetings en meer toelichting op de rol en het handelen van de Algemene Rekenkamer. De uitvoering stond onder leiding van Van Schoten.

Zij gaf als voorzitter van het managementteam in de afgelopen twee jaar leiding aan een omvangrijke reorganisatie van de Algemene Rekenkamer, ingegeven door de strategie onderzoeksmethoden en –technieken te innoveren en de daar bij horende personeelscapaciteiten aan te passen. Daarnaast spelen financiële inspanningsverplichtingen vanuit de Kamer en het kabinet sinds Rutte I een grote rol bij de noodzaak om de organisatie van de Algemene Rekenkamer in te krimpen en flexibeler te maken. Dit betreft zowel de staf- als onderzoeksafdelingen. De personeelsformatie van de Algemene Rekenkamer daalt hierdoor in enkele jaren van een kleine 300 fte naar circa 240.

Voordat Van Schoten bij Koninklijk Besluit tot secretaris werd benoemd was zij onderzoeksdirecteur bij de Algemene Rekenkamer. Daarvoor was zij werkzaam bij PricewaterhouseCoopers Advisory, het Instituut Onderzoek Overheidsuitgaven en de ministeries van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De econoom Van Schoten promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en deed een postdoctorale opleiding accountancy.

Gerelateerde artikelen