Elk getal op de juiste plaats

fallback
'Deze registeraccountant zou zelf tot levenslang moeten worden veroordeeld wegens zijn bodemloze saaiheid.' Zo luidde de afsluiting van Youp van 't Hek van zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad een tijdje geleden. Deze uitspraak had betrekking op de financiële adviseur van Guus Hiddink die hem had aangeraden fiscaal te wonen in België. Te droevig voor woorden om zo met onze kosmopolitische supertrainer om te gaan volgens de cabaretier.

Saai is meestal het eerste woord wat opkomt zo gauw er door buitenstaanders wordt aangekeken tegen onze beroepsgroep van financieel managers en accountants. Nu valt het niet te ontkennen dat als je op een doorsnee financieel congres om je heenkijkt de begrippen frivoliteit, passie en creativiteit niet meteen bij je opkomen. Maar waarom kiezen dan zoveel mensen voor dit vak? Anders gezegd:waar zit voor hen zoals bij profvoetballers de liefde voor de bal, een liefde die komt voor de volle stadions, het geld en de roem?

Schoonheid
Als ik voor mijzelf spreek, dan heeft de schoonheid van het vak altijd gescholen in de kille abstractie van getallen, in de dwingende logica van wiskundige formules. In bijvoorbeeld de noodzakelijkheid van de oplossing van sudoku’s, in de perfectie van magische vierkanten. Elk getal staat op de juiste plaats, zoals elk woord op de juiste plaats staat in een gedicht. Pas daarna komt voor mij de relevantie van het financiële vak. Dat wat dit vak maatschappelijk van belang maakt. En dat heeft te maken met de macht van geld, de invloed van economie en het spel van de financiële  markten.


De uitdaging zit er dan in een zinvolle bijdrage te leveren aan je omgeving door een principe gedreven aanpak. Zelfs Youp van ’t Hek kan dit belang niet ontkennen. Een registeraccountant moet zich echter, zo schrijft hij, vooral beperken tot het opmaken van de jaarrekening en verder zijn mond houden. Blijkbaar vindt hij dat eerste toch wel van belang. Een goede .financiële manager draagt volgens mij verder bij aan de financiële gezondheid en het voortbestaan van de onderneming. Hij of zij zorgt voor een goede verantwoording intern en extern en heeft daarmee een relevante maatschappelijke rol.


Misschien saai, maar iedere goede financiële manager weet dat het zijn missie nu eenmaal is to become boring predictable. Zoals een bestuursvoorzitter ooit eens tegen me zei: het is met financieel directeuren net zoals met je echtgenote: ze moeten vooral degelijk zijn.


Christo Kalter, financieel directeur Oad Groep, winnaar van de CFO Award 2006 in de categorie niet-beursgenoteerd.