EFRAG begint 30 daagse marktconsultatie implementatie CSRD

Europese accountantsautoriteit wil sentiment proeven CSRD implementatie

De EFRAG is een marktconsultatie gestart van drie implementatierichtlijnen met betrekking tot de invoering van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). De consultatieronde loopt van 22 december 2023 tot 2 februari 2024. Dat melden de EFRAG en een duitse website voor hoger financieel personeel. Deze procedure kan gevolgen hebben voor de controllers en accountants, die zich moeten voorbereiden op verplichte duurzaamheids- en ESG rapportage in jaarverslagen.

  • EFRAG is gestart met een marktconsultatie over drie implementatierichtlijnen voor de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)
  • Duurzaamheidsrapportage vormt een uitdaging met nieuwe aspecten en vereist veranderingen in rapportage- en controlesystemen
  • Bedrijven wordt geadviseerd om in 2024 vrijwillig proefrapport op te stellen voor identificatie en aanpak van uitdagingen in verplichte toepassing vanaf 2025

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de daaruit voortvloeiende European Sustainability Reporting Standards (ESRS) moeten vanaf dit jaar geleidelijk geïmplementeerd worden, te beginnen bij grotere ondernemingen en beursgenoteerde ondernemingen. De EU wil dat integratie milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance in de gehele waardeketen, inclusief de impact op het bedrijfsleven, per onderneming gerapporteerd wordt. Het EFRAG is nu een consultatieronde in de markt gestart met vragen over enkele aspecten ten aanzien van de implementatie van deze verplichte rapportage.

Hoewel deze documenten als discussiebasis met de markt zijn gepresenteerd (en nog niet als definitief worden beschouwd), wordt uit de consultatieronde duidelijk dat de markt vooral bevraagd wordt op punten van complexiteit van stakeholderdialoog en waardeketenintegratie


De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) is een organisatie die in 2001 is opgericht met steun van de Europese Commissie om het algemene belang te dienen door de internationale financiële verslaglegging standaarden (IFRS – International Financial Reporting Standards, opgesteld door de internationale koepel IASB te beïnvloeden vanuit een Europees perspectief. EFRAG adviseert de Europese Commissie op verslaggevingsgebied in het bijzonder met betrekking tot de goedkeuring van IFRS voor gebruik in Europa. Dit is relevant voor financial controllers omdat zij verantwoordelijk zijn voor het opstellen van financiële rapportages die voldoen aan de IFRS-standaarden.

De uitdaging van duurzaamheidsrapportage ligt onder meer in het feit dat bedrijven moeten rapporteren over relatief nieuwe aspecten, en deze moeten worden gecontroleerd door de accountant of een andere geaccrediteerde controleur met ten minste beperkte zekerheid. Dit vereist grote veranderingen in rapportage- en controle- en monitoringssystemen, met name op het gebied van risicobeheer en compliance. Bedrijven wordt daarom geadviseerd om al in 2024 een vrijwillig proefrapport op te stellen om de uitdagingen van de verplichte toepassing in 2025 te identificeren en aan te pakken. Juist ten aanzien van de implementatierichtlijn, wil de EFRAG de komende weken de markt ‘aanhoren’.

Materialiteitsanalyse, integratie waardeketen en stakeholderdialoog

De gepubliceerde werkdocumenten waarover de markt wordt bevraagd, bevatten onder meer benaderingen voor het oplossen van uitdagingen met betrekking tot materialiteitsanalyse en de integratie van de waardeketen in duurzaamheidsgerelateerde rapportage. Hoewel deze documenten als discussiebasis met de markt zijn gepresenteerd (en nog niet als definitief worden beschouwd), wordt uit de consultatieronde duidelijk dat de markt vooral bevraagd wordt op punten van complexiteit van stakeholderdialoog en waardeketenintegratie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Drie documenten worden voorgelegd

De documenten –waarover aan de EFRAG meningen en visies kunnen worden gegeven-  zijn niet bindend maar ondersteunen de implementatie op de volgende manieren:

1. Leidraad voor de implementatie van materialiteitsbeoordeling (IG 1)
2. Leidraad voor de implementatie van de waardeketen (IG 2)
3. Gedetailleerde richtlijnen voor de implementatie van ESRS-gegevenspunten en bijbehorende verklaringen (IG 3)

Belanghebbenden

Belanghebbenden worden uitgenodigd om feedback te geven door de bijbehorende online vragenlijsten in te vullen. Het is essentieel voor bedrijven om deze gelegenheid aan te grijpen om hun inbreng te leveren bij de verdere ontwikkeling van ESRS-implementatierichtlijnen.