Eerste 75 miljoen euro naar klein MKB

Een groep van negen verzekeraars en ABN AMRO hebben vanuit de vorig jaar juni aangekondigde samenwerking MKB Financiering de eerste 75 miljoen euro verstrekt aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het gaat om leningen tussen de 75.000 en 1 miljoen euro.

Op alle leningen die sinds 2014 zijn verstrekt en die binnen de afspraken vallen, delen ABN AMRO en de verzekeraars evenredig het risico en het rendement. In februari werd de mijlpaal van 75 miljoen euro kredietvolume bereikt.
De samenwerking MKB Financiering is één van de eerste gezamenlijke financieringsinitiatieven die zo snel en op deze schaal het MKB financiert. Hiervoor is door ABN AMRO en de verzekeraars Achmea, Aegon, a.s.r., Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, VIVAT Verzekeringen en VvAA in totaal 280 miljoen euro beschikbaar gesteld. De looptijd van de leningen bedraagt maximaal zeven jaar. Voor verzekeraars is de samenwerking een goede mogelijkheid om te investeren in het MKB in Nederland en voor ABN AMRO is het een nieuwe bron van funding en kapitaal.
Goede samenwerking
De samenwerkende partijen zijn enthousiast over de goede samenwerking en de leningen die reeds zijn verstrekt:
Richard Weurding, Algemeen Directeur Verbond van Verzekeraars: “Verzekeraars investeren reeds 60 procent van het door hen beheerde vermogen in Nederland. Met deze investering in het MKB dragen we graag ons steentje bij aan deze doelgroep om de economie verder te stimuleren”.
Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients bij ABN AMRO: “We zitten al op een aanzienlijk kredietvolume. De samenwerking werpt zijn vruchten af. En belangrijker nog: de bijbehorende infrastructuur staat en daarmee is er voor de bank een waardevolle extra bron van funding en kapitaal ontstaan”.
Jacob de Wit, Directievoorzitter Actiam: “Actiam is verheugd om bij te kunnen dragen, door samen met gezamenlijke verzekeraars dit maatschappelijk initiatief vorm te geven. Het initiatief past goed bij ons werk om voor al onze klanten verantwoord en met maatschappelijke impact te investeren”.
Vertrouwd loket
Het kredietacceptatiebeleid en het kredietverleningsproces zijn bij deze financieringen niet anders dan anders. Er gelden dezelfde acceptatievoorwaarden, aan de voorkant blijft ABN AMRO gewoon het vertrouwde loket voor ondernemers in het MKB.