Een op de vijf Nederlanders staat er financieel slecht voor

Nederland is op papier uit de crisis. Toch hebben veel Nederlanders nog grote moeite om zich financieel te redden en rekeningen op tijd te betalen. Een op de vijf mensen geeft aan geen geld over te hebben nadat alle rekeningen zijn betaald. Veel mensen overwegen hun heil in het buitenland te zoeken. Vooral jongeren denken over de grens een betere financiële toekomst te kunnen vinden.

Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Europese Consumer Payment Report, het jaarlijkse onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van consumenten in Europa.
 
Baanverlies is volgens de respondenten de voornaamste oorzaak van de slechte financiële situatie, gevolgd door de hoge zorgkosten en het EU-beleid. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben het moeilijk. Een groep van 21% van de Nederlanders heeft regelmatig moeite de eindjes aan elkaar te knopen.
Van de ondervraagden vindt 10% de financiële situatie in Nederland zo slecht dat ze overwegen elders in Europa te gaan wonen. Van de jongeren tot 24 jaar denkt zelfs 17% hierover na. Jongeren hebben sowieso weinig vertrouwen in de toekomst. Slechts 14% van hen denkt dat zij het beter gaan krijgen dan hun ouders. Dit is het laagste percentage in geheel Europa.
Alarmerend
Tom Garssen, Managing Director van Intrum Justitia Nederland: ”41% van de Nederlandse respondenten gaf aan op momenten in de afgelopen 2 tot 3 jaar niet in staat te zijn geweest de rekeningen op tijd te betalen, dat vind ik alarmerend. Aan de andere kant hebben veel Nederlanders wel een goede controle over hun financiën en weten wat er maandelijks in- en uitgaat. 61% van de mensen voelt zich financieel onafhankelijk. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie is een voorwaarde om goed rond te komen. Toch blijkt dit zelfs in welvarend Nederland nog niet overal goed te gaan.”
 
Rekening op tijd betalen belangrijk
Zestig procent van de Nederlanders heeft zijn financiën onder controle. Dit is in vergelijking met 2013 gelijk gebleven. Over het algemeen vinden Nederlanders dat rekeningen altijd op tijd betaald moeten worden (76%). Vooral 50 plussers vinden dat belangrijk (81%).
Driekwart van de ondervraagden weet ook exact wanneer ze welke rekening kunnen verwachten. Toch zegt bijna een kwart soms bang te zijn de brievenbus te legen om rekeningen te vinden.
Als eerste bezuinigen op kledinguitgaven
Als het financieel slechter gaat, wordt er geen extra geld geleend. Een lege portemonnee betekent wel dat Nederlanders gaan bezuinigen. Zo wordt als eerste op kledinguitgaven (75%) bezuinigd. Daarna wordt bespaard op uitgaan en uit eten gaan (74%), gevolgd door uitgaven voor voedsel (40%). Als er toch geld geleend wordt, is dit bij familie (8%) vrienden (4%) of de eigen bank (3%).
Redenen die mensen aangeven als oorzaak van hun geldproblemen zijn voornamelijk het verliezen van werk (79%), gestegen kosten in de gezondheidszorg (63%), maar ook bijvoorbeeld een scheiding (61%) zorgt voor minder geld in de portemonnee.
__________________________________________________________________________
Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen