Eén op de drie financials heeft onvoldoende zicht op uitgaven

Weinig inzicht in de uitgaven van personeel.

Voor 36 procent van de finance professionals is het lastig om een totaalbeeld van de uitgaven van de organisatie te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Moss, een financieel-managementplatform voor uitgavenbeheer. Dat ze hier moeite mee hebben, komt mogelijk doordat er weinig inzicht is in de uitgaven van andere personeelsleden (29 procent).

  • 36% van financiële professionals geeft aan geen totaalbeeld van de organisatie-uitgaven te hebben
  • 58% van de finance professionals wordt gevraagd om realtime inzicht in uitgaven te geven
  • 39% ziet financiële data als een dagtaak ziet slechts 25% gebruikt moderne uitgavenbeheertools
  • 15% gebruikt nog steeds pen en papier gebruikt

Ook het management snakt naar een goed beeld van de bedrijfsuitgaven. Daarom wordt 58 procent van de finance professionals steeds vaker om realtime inzicht in de uitgaven gevraagd. Hier gaat aardig wat werk in zitten. Vier op de tien finance professionals (39 procent) zien inzicht krijgen in de financiële data dan ook als een dagtaak. Dit kan ook komen doordat de frequentie waarmee finance professionals financiële data moeten rapporteren is toegenomen. Bijna de helft (46 procent) geeft aan vaker te moeten rapporteren dan een paar jaar geleden.

Er zijn diverse tools die finance professionals naast hun accountingsoftware gebruiken;

  1.  spreadsheetprogramma’s zoals Excel worden het meest gebruikt: 49% 
  2. facturatietools wordt door 36% aangegeven als declaratietool om meer controle te hebben over en inzicht in de uitgaven
  3. van de ondervraagden maakt 25% gebruik van moderne tools voor uitgavenbeheer

Er zijn voldoende tools beschikbaar, maar blijkbaar staan niet alle finance professionals te springen om daarop over te stappen. Daarnaast is het opvallend dat vijftien procent nog ouderwets gebruikmaakt van pen en papier, en dat elf procent zelfs helemaal geen andere tools dan de accountingsoftware gebruikt.

Het onderzoek is op verzoek van Moss uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panelwizard. In het onderzoek werden 560 finance professionals ondervraagd, die betrokken zijn bij de afhandeling van declaraties en het maken van rapportages. Daarnaast zijn 535 kantoormedewerkers ondervraagd over de financiële processen waar zij in hun organisatie mee te maken hebben.

FM.nl houdt 24/7 biedt dagelijks makkelijk leesbare en overzichtelijke artikelen over de financiële kant van het nationale bedrijfsleven.

Weinig tijd? Geen zorgen: door u in te schrijven op de nieuwsbrief ontvang u 3 x per week (rond het middaguur) een selectie van de de belangrijkste artikelen, een overzicht van inspirerende finance events (met netwerk) en de meest relevante trainingen en exclusieve opleidingen. Klik hier voor het aanmelden binnen 60 seconden.  

Gerelateerde artikelen