Een eerste blik op Excel 2016

Eind september heeft Microsoft, nogal stilzwijgend, een nieuwe versie van Office uitgebracht. Onderdeel daarvan is natuurlijk Excel, en daarom is dit een belangrijke update voor elke financial.

Door Michiel Rozema
In dit artikel bespreek ik de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van Excel 2016. Wie mijn artikelen leest, weet dat ik met name geïnteresseerd ben in de business intelligence toepassingen in en met Excel; maar volgens mij is dat ook precies waar Excel 2016 in uitblinkt…
Grafieken
In Excel 2016 zijn een flink aantal nieuwe types grafieken toegevoegd, zoals boomstructuur, zonnestraal, histogram, waterval, Pareto en anderen. Het hangt natuurlijk helemaal af van je Excel-model of je hier wat aan hebt, maar het kunnen zeer krachtige visualisaties zijn. 
De nieuwe grafieken kunnen helaas nog niet als draaigrafiek gebruikt worden, en dat betekent ook dat ze niet werken in combinatie met een Power Pivot model. Nu zijn veel van de nieuwe grafieken in feite speciale versies van bestaande grafieken, en zijn ze desnoods met de hand te maken (voor de liefhebbers: ik heb hier een artikel gepubliceerd over hoe je Pareto-grafieken maakt met een Power Pivot model en DAX-functies).
 
 
Power Pivot, Power Query, Power Map, Power View
Een belangrijke ontwikkeling in Excel 2013 was dat Power Pivot, dat voor Excel 2010 een losse invoegtoepassing was, in Excel 2013 een integraal onderdeel van Excel werd. Op dezelfde manier zijn de Excel 2013 invoegtoepassingen Power Query en Power Map nu in Excel ingebouwd. 
Power Query is een geavanceerde tool om gegevens in te laden, en tijdens het inladen allerlei transformaties op de gegevens uit te voeren. Power Query is als ‘Ophalen en transformeren’ in de Gegevens-tab van Excel 2016 terug te vinden. Power Map is een toepassing om gegevens in drie dimensies op kaarten weer te geven en volledige rondleidingen te maken over deze gegevens. In Excel 2016 is Power Map omgedoopt tot 3D Maps; opmerkelijk genoeg zonder Nederlandse vertaling.
___________________________________________________________________________________________________
Werkt u regelmatig met Excel? Bent u veel energie kwijt aan het opstellen van analyses en presentaties? Ontdek nu de verbluffende mogelijkheden van Excel die u veel voordeel zullen opleveren, waarmee u forse tijdwinst boekt en onnodige fouten voorkomt. Volg de cursus Excel 2010 voor financieel managers en benut Excel’s potentieel volledig. Meld u direct aan.
___________________________________________________________________________________________________  
 
Power Pivot, de omgeving om grote aantallen gegevens in aan elkaar gerelateerde tabellen te analyseren, is nog verder geïntegreerd in Excel 2016. Gebruikers van Power Pivot krijgen een groot aantal nieuwe DAX-functies tot hun beschikking, onder andere om allerlei statistische analyses te kunnen doen.
De ‘Power’ tool die hier een beetje bij achterblijft, is Power View. Power View is in feite niet doorontwikkeld ten opzichte van Excel 2013, en is zelfs moeilijker te vinden in Excel 2016. De reden hiervan is ongetwijfeld dat Power View is gebaseerd op de verouderde Silverlight-technologie. De nieuwe richting voor Power View is HTML5, dat in elke browser en op elk platform werkt. Deze nieuwe generatie Power View is al aanwezig in het Power BI-platform van Microsoft, maar dus niet in Excel. Alvast een aandachtspuntje voor de volgende Excel-versie?
Forecasting
Een interessante toevoeging aan Excel is de mogelijkheid om toekomstige waardes te voorspellen van tijd-gerelateerde gegevens. Het was al mogelijk om trendlijnen aan een grafiek toe te voegen, maar forecasting in Excel 2016 werkt met een geavanceerd algoritme, ‘exponential smoothing’ genoemd. 
Deze forecastingmethode is korte tijd in Power BI beschikbaar geweest, maar komt nu dus terug in Excel. Het bijzondere van exponential smoothing is dat de voorspelling rekening houdt met seizoensinvloeden in de gegevens: als barbecue-benodigdheden vooral in de zomer worden verkocht, zal het algoritme in de zomermaanden een hogere waarde voorspellen dan in andere maanden. Ook berekent het algoritme betrouwbaarheidsintervallen rond de voorspelling.
Forecasting werkt via een wizard (‘Voorspellingblad’ in tab Gegevens), die niet alleen een grafiek met voorspelling oplevert, maar ook een tabel met zowel de aangeleverde gegevens als de voorspelde waardes. Aan deze tabel is te zien dat de voorspelling ook via een Excel-functie (VOORSPELLEN.EST) beschikbaar is.
 
Business intelligence in elke versie van Excel
Waar Power Pivot in Excel 2010 beschikbaar was in de (meest gebruikte) Excel Professional editie, heeft Microsoft er in Excel 2013 eerlijk gezegd een rommeltje van gemaakt: het is bijna niet uit te leggen welke versie van Excel 2013 je nodig hebt voor welke tool. Zo is voor Power Query een Professional Plus editie nodig, terwijl Power Map alleen beschikbaar is voor wie een Office 365 abonnement heeft.
In Excel 2016 lost Microsoft deze situatie op. In elke versie van Excel zijn 3D maps en beperkte versies van Power Query en Power Pivot aanwezig. De complete Power Query, Power Pivot, en Power View tools zijn beschikbaar in de ‘premium’ versies van Office: Professional, Professional Plus, Office 365 ProPlus en hoger, en de stand-alone versie van Excel.
Het analyseren van gegevens wordt steeds belangrijker. Het is de ambitie van Microsoft om elke gebruiker van Office de mogelijkheden voor data-analyse in handen te geven. Uiteraard neemt Excel daar een belangrijke rol bij in, en met Excel 2016 wordt Excel weer een aantal stappen volwassener als product voor business intelligence.
Michiel Rozema is universitair geschoold wiskundige en is 20 jaar actief in de ICT in diverse advies- en managementrollen. Hij is een bekende spreker en trainer rond Microsoft business intelligence en auteur van het Praktijkboek PowerPivot in Excel. Rozema was als Data Insight Lead bij Microsoft ruim 8 jaar verantwoordelijk voor business intelligence en big data. Momenteel levert hij bij Rubicon, dat advies en technologiediensten levert, als Principal Business Analytics Consultant een bijdrage aan verdere groei op het gebied van business intelligence en business analytics.

Gerelateerde artikelen