ECB verhoogt rente met kwart procentpunt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone verhoogd met 0,25 procentpunt. Op de maandelijkse vergadering over de rentestand besloot het bestuur van de ECB donderdag het belangrijkste tarief te verhogen van vier naar 4,25 procent.

De verhoging werd al enige tijd verwacht. De ECB stelt zich tot belangrijkste taak om de inflatie in de landen die de euro hebben ingevoerd in toom te houden. De geldontwaarding kwam in juni echter uit op een recordniveau van vier procent, terwijl de ECB mikt op een inflatie van onder de twee procent.
 
De renteverhoging is de eerste in meer dan een jaar. Analisten verwachten dat de ECB de rente later dit jaar nog eens zal verhogen, tot 4,5 procent. Volgens verscheidene Europese politici moet de ECB ook rekening houden met de afzwakkende economische groei waarmee de EU op dit moment te maken heeft. Een hogere rente werkt als een rem op de economische activiteiten.
 
Sommige analisten denken daarom dat de ECB nu een waarschuwing heeft afgegeven dat ze de inflatie serieus neemt, maar dat de instelling bij matige groei de rente later dit jaar toch weer naar beneden haalt. ECB-directeur Jean-Claude Trichet geeft later op donderdag een toelichting op de beslissing van het ECB.

Gerelateerde artikelen