ECB: geen economische ingrepen door Oekraïne-oorlog

ECB: geen economische ingrepen door Oekraïne-oorlog
Sancties, gas en olie kunnen prijzen en inflatie beïnvloeden.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt nauwlettend in de gaten wat de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn voor de economie van de eurozone. Dat laat de centrale bank weten naar aanleiding van de gebeurtenissen.

Donderdag stond al een informele bijeenkomst gepland van de beleidsmakers van de ECB, vooruitlopend op de beleidsvergadering van begin maart. Die informele bijeenkomst zal niet tot een snellere aanpassing van het beleid leiden, geeft de centrale bank aan.

“Tijdens de vergadering in maart zal de ECB de economische prognoses grondig evalueren”, zo staat in de verklaring. Daarbij worden ook “recente geopolitieke ontwikkelingen” meegenomen.

Tijdens de vergadering in maart zou de ECB kunnen besluiten de steunpakketten versneld af te bouwen. Dat zou ruimte bieden voor een renteverhoging tegen het einde van het jaar. Vanwege de hoge inflatie zinspelen verschillende ECB-leden hier al enige tijd op.

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor sterk stijgende olie- en gasprijzen en kan daarmee een aanjager zijn voor een langduriger hoge inflatie. Ook sancties tegen Rusland zouden een prijsopdrijvende effect kunnen hebben. Die inval kan er echter ook voor zorgen dat de beleidsmakers voorzichtiger zijn en de afbouw van de steunpakketten vertragen om de economie een extra steuntje te blijven geven.

(ANP)