ECB vervolgt rentestappen na verhoging van 0,75%

Ingrepen zijn nodig nu de inflatie veel hoger is dan was verwacht.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zijn belangrijkste rentetarieven met 0,75 procentpunt verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan. Het is de grootste renteverhoging door de centrale bank ooit.

De komende tijd doorgaan met het verder verhogen van de rente om zo de veel te hoge inflatie aan te pakken. Dat zei ECB-president Christine Lagarde in een toelichting op het besluit om de belangrijkste rentetarieven met 0,75 procentpunt te verhogen.

Volgens Lagarde zal de inflatie voor langere tijd op een hoog niveau blijven liggen, vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen. In augustus steeg de inflatie in de eurozone naar het nieuwe recordniveau van 9,1 procent. Lagarde denkt dat de inflatie op korte termijn nog verder kan toenemen. De ECB denkt nu dat de inflatie in het eurogebied dit jaar op gemiddeld 8,1 procent zal uitkomen. Eerder werd op 6,8 procent gerekend.

 Voor 2023 wordt nu een inflatie van 5,5 procent verwacht en in 2024 zou die moeten afzwakken naar 2,3 procent. De ECB heeft een doelstelling voor een inflatie op de middellange termijn van 2 procent.

In juli werd de rente voor het eerst verhoogt sinds 2011, met een half procentpunt. Door de hogere rente stijgen de leenkosten voor huishoudens en bedrijven. Wel kunnen banken de rente op spaarrekeningen gaan verhogen.

De Amerikaanse Federal Reserve is al langer bezig de rente te verhogen tegen de inflatie. De afgelopen twee keer ging dat ook met rentestappen van driekwart procentpunt en er wordt verwacht dat later deze maand weer een vergelijkbare verhoging komt van de Fed. Op de financiële markten is er vrees dat die agressieve renteverhogingen kunnen leiden tot een recessie.

(ANP)