ECB: doorbraak voor internationale betalingen

CBDC’s zijn eenvoudig en goedkoop zonder lokale valuta aan te tasten.

Digitale valuta’s van centrale banken kunnen een oplossing bieden voor het vraagstuk van grensoverschrijdende betalingen. De zogenaamde CBDC’s (central bank digital currency) vormen een goedkoop, universeel en veilig systeem.

Dat stelt de Europese Centrale Bank in een recent gepubliceerd onderzoek, getiteld Towards the holy grail of cross-borders payments. De zoektocht naar eenvoudige en betaalbare manieren voor internationaal betalingsverkeer is zo oud als de internationale handel, zo schrijven de onderzoekers. Maar dankzij de CBDC’s leidt deze zoektocht binnen tien jaar naar een oplossing.

De onderzoekers hebben verschillende opties bestudeerd om te kijken welke oplossingen er zijn om internationaal betalingsverkeer te vereenvoudigen. Zo zijn correspondentbankieren, opkomende fintechdiensten, bitcoin, stablecoins, de onderlinge koppeling van binnenlandse betalingssystemen een CBDC’s bestudeerd.

De koppeling van binnenlandse systemen en CBDC’s zijn de meest veelbelovende opties. Eenvoud van de architectuur, technische haalbaarheid, en behoud van een concurrerende markt worden genoemd als belangrijke voordelen van deze oplossingen. De monetaire soevereiniteit blijft behouden en er vindt geen verdringen plaats van lokale valuta’s. Bij bitcoin en stablecoins zou dat risico wel reëel zijn, aldus de onderzoekers.

Dat deze oplossing nog niet meteen wordt uitgerold, heeft te maken met uitdagingen op het gebied van compliance om ‘straight through processing’ te kunnen garanderen. Ook de creatie van een efficiënte FX conversielaag en de wereldwijde adresseerbaarheid van rekeningen kunnen zorgen voor problemen. Maar de onderzoekers denken dat die overkomelijk.