ECB: “Dalende vraag (van bedrijven en consumenten) naar krediet”

Christine Lagarde, President ECB
Bedrijven lenen minder voor vaste activa

De vraag in de EU naar zakelijke en consumentenkrediet is in het laatste kwartaal van 2023 afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal. Dat blijkt uit de Bank Lending Survey van de Europese Centrale Bank. Voor het lopende kwartaal wordt een kleine nettotoename van de vraag naar bedrijfsleningen en woningkredieten verwacht. Vandaag neemt de ECB een beslissing over het monetaire beleid, waaronder de rente.

  • Bedrijven in de EU leenden het laatste kwartaal van 2023 minder vanwege dalende investeringen in activa …
  • … en consumenten leenden minder door gedaald vertrouwen en de druk op de huizenmarkt
  • ECB gebruikt deze cijfers voor het bepalen van het rentebeleid 

Naast de afname ziet de ECB dat banken doorgaan met het aanscherpen van kredietvoorwaarden, zij het in een gematigder tempo. Verwacht wordt de afzwakking van de kredietvoorwaarden komende periode waarschijnlijk verder zal afnemen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Verschillende oorzaken

De daling naar de vraag werd gezien in vrijwel alle kredietcategorieën en werd vooral gedreven door het niveau van de rentetarieven. Daarnaast temperden ook de lagere investeringen in vaste activa (bijvoorbeeld machines, grond, gebouwen, kantooruitrusting of voertuigen en handelsmerken, patenten, licenties of aandelen, obligaties en leningen) de vraag naar bedrijfsleningen. Ook werd de vraag naar kredieten voor consumenten gedrukt vanwege het dalende consumentenvertrouwen en de vooruitzichten op de huizenmarkt.

Inhoud van de kwartaalrapportage

De kwartaalenquête van de ECB bevat informatie over de voorwaarden voor bankleningen in de eurozone, waaronder de vraag naar en het aanbod van leningen aan onder meer bedrijven en huishoudens. Het rapport fungeert tevens als data voor de de beoordeling van monetair en economisch beleid door de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast bevat Bank Lending Survey bevat ook verschillende ad-hocvragen over onderwerpen van belang voor monetair beleid, zoals bankfinanciering.

Rentebeleid

Over enkele dagen staat een beslissing op de agenda van de ECB, over het monetaire beleid bepaalt. ECB-watchers verwachten dat de ECB de rente op 4% zal houden waarmee de bank in lijkt te gaan tegen de verwachtingen van beleggers om de rente al in april te verlagen.