ECB: “Banken zijn nog gezond, maar risico’s nemen toe”

ECB uit zorgen over bankenrisico's

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag haar kwartaalrapportage over de gezondheid van de Europese bankensector gepubliceerd. De algemene kapitaalratio’s van de banken bleven in het vierde kwartaal van 2023 stabiel, met een CET1-ratio van 15,73%. Dit is een positief signaal dat de banken goed gekapitaliseerd zijn en over voldoende buffers beschikken om klappen op te vangen.

  • De kapitaalratio’s van de banken zijn stabiel, maar de NPL-ratio is nog steeds te hoog.
  • De rentabiliteit van de banken is verbeterd, maar er zijn toenemende risico’s.
  • Banken moeten voorzichtig blijven en hun buffers versterken.

De ratio van non-performing loans (NPL’s) bleef ook stabiel op 2,3%. Dit is een verbetering ten opzichte van de piek van 5,4% in 2015, maar het niveau is nog steeds hoger dan in andere delen van de wereld. De ECB publiceerde voor het eerst een onderverdeling van de NPL-ratio’s per type lening, waaruit blijkt dat de NPL-ratio voor leningen aan niet-financiële corporaties (NFC’s) het hoogst is met 3,48%.

Non-performing loans ook wel bekend als niet-renderende leningen, dubieuze leningen, slechte leningen of probleemkredieten genoemd, zijn leningen die door banken zijn verstrekt maar waarvan de aflossing in gevaar is. Hoge niveaus van NPL’s op de balans van een bank kunnen druk uitoefenen op de winstgevendheid en de kapitaalpositie van de bank. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben op de verlening van bankkredieten.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


De rentabiliteit van de banken is volgens de ECB wel verbeterd, met een rendement op het eigen vermogen (ROE) van 9,31% in het vierde kwartaal van 2023, ten opzichte van 7,68% in 2022. Dit is te danken aan een hogere netto rentemarge (NIM) van 1,60%.

Wel waarschuwt ECB voor toenemende risico’s. De oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en de toenemende rentetarieven kunnen de kredietkwaliteit van de banken verslechteren. De ECB roept de banken daarom op om voorzichtig te blijven en hun buffers te versterken.

Gerelateerde artikelen