DWS Investments: Duitse degelijkheid

fallback
DWS Investments, een onderdeel van de gerenommeerde Deutsche Bank, grossiert in erkenningen. De beleggingsfondsenmanager deed twee jaar geleden zijn intrede in Nederland en ziet via het retailkanaal gestaag zijn marktaandeel groeien.

Om het van het begin af aan uit te leggen: de fondsenmanager van Deutsche Bank heet Deutsche Asset Management. Deze heeft wereldwijd 550 miljard euro in beheer, van zowel institutionele als particuliere beleggers.

Voor die particuliere belegger heeft Deutsche Asset Management een speciaal Europees label en dat is DWS Investments.

Voetballiefhebbers kennen DWS wellicht van shirtreclames van VFL Bochum. In Engeland wordt voetbalclub Aston Villa door DWS gesponsord. DWS Investments is sinds 1956 de beleggingsfondsenmanager van Deutsche Bank.

Via banken en andere tussenpersonen brengt het fondsmanagementbedrijf zijn fondsen aan de man. In Europa is het bedrijf met 135 miljard euro in beheer de grootste retailfondsenmanager. Groter dan bijvoorbeeld Robeco.

Directeur Michel Alofs van DWS Investments Nederland: ‘Door gebruik te maken van het netwerk van Deutsche Bank zijn we in staat lokale markten goed te begrijpen. Zo combineren we wereldwijde trends met lokale informatie van bedrijven en markten.

Voor de belegger kunnen we op die manier innovatieve fondsen samenstellen en ook zo goed mogelijk spreiding aanbrengen in de portefeuille. Voor de juiste beleggingsthema’s en de juiste aandelenkeuzes kan men tegenwoordig niet zonder wereldwijd netwerk.’

Innovatieve fondsideeën
Standard & Poor’s riep Deutsche Bank’s DWS Investments in Duitsland al tien jaar op rij uit tot beste fondsenmanager. ‘Een constante performance en een breed scala van beleggingsproducten hebben daar alles mee te maken. En natuurlijk de welbekende Duitse degelijkheid.’

De verkiezing komt goed tot uiting bij het bekijken van de performance van het vlaggenschip van DWS Investments. Het DWS Vermögensbildungsfonds I belegt al dertig jaar in internationale blue chips en kan ook gedeeltelijk beleggen in middelgrote en kleine bedrijven met hoog potentieel.

Over die dertig jaar heeft het fonds haar benchmark, de MSCI World, zeer consistent en significant verslagen. Dat DWS voorop loopt met innovatieve fondsideeën blijkt wel uit het feit dat in 1983 al de eerste DWS sectorfondsen werden gelanceerd.

Alofs noemt ook als voorbeeld van innovatie een obligatieproduct gelinkt aan inflatie dat onlangs is gelanceerd. Aan ideeën dus geen gebrek.

DWS beheert in Duitsland meer dan 250 grote beleggingsfondsen, rond de veertig fondsen zijn op dit moment beschikbaar voor de Nederlandse particulier. Alofs verwacht dat dat aantal de aankomende jaren zal toenemen.

DWS Investments laat graag zien dat het een goede belegger is en daarom is onlangs ook een Nederlands aandelenfonds – DWS Nederland genaamd – geregistreerd in Nederland.

DWS runt al twaalf jaar lang dit Nederlands aandelenfonds vanuit Frankfurt. ‘Of je nu kijkt naar het trackrecord over één, drie of vijf jaar: het presteert beter dan alle grote Nederlandse fondsaanbieders die vooral beleggen in AEX large cap ondernemingen. Het laat mooi zien wat voor een gedegen beleggingsmachine DWS is en dat performance ook in een lokale markt als Nederland zeer consistent wordt geleverd.’

Alofs schat in dat banken en intermediairs DWS Investments al wel goed kennen. ‘Voor de particulier zijn we wellicht iets minder bekend. Voor hen is het goed om te weten dat er een gerenommeerd instituut als Deutsche Bank achter ons staat. Dat wekt vertrouwen.’

Wie na de beurshype aandelenbeleggen voor dood verklaart, is bij Alofs aan het verkeerde adres. ‘In elke goed gespreide, op de lange termijn gerichte beleggingsportefeuille hoort een aandelenbelang.’

‘De particuliere belegger is echter afgestapt van het idee om al zijn belegd kapitaal zelf in individuele aandelen te investeren. Daarvoor research doen is bijna een onmogelijke taak. Beleggers gaan meer in fondsen beleggen als hoeksteen van hun portefeuille. Daarnaast hebben ze, net zoals ikzelf, een kleiner deel dat ze zelf actief beleggen, ook als een soort hobby.’

Voor beleggers die minder risico willen lopen en dus ook genoegen willen nemen met minder upside kunnen ook garantieproducten – met een ‘feel good’-factor, zoals Alofs het omschrijft – interessant zijn.

‘Onze voorspelling voor het aandelenrendement zit voor de aankomende jaren op pakweg zes tot acht procent gemiddeld op jaarbasis, waarbij er wel duidelijke verschillen per jaar kunnen optreden.’

Visie
Een lange termijnvisie is zeker nodig als het gaat om de grote global trends, zoals de opkomst van China, India en Rusland. In Latijns-Amerika wijst Alofs vooral Brazilië als groeigebied aan.

‘Omdat het emerging markets zijn, kunnen resultaten van aandelen in die landen wisselvallig zijn. Ook dan is het zaak de lange termijn in de gaten te houden en rustig te blijven. Of je wilt beleggen in dergelijke regio’s hangt natuurlijk ook van je risk appetite af.’

‘Wat we ons moet blijven realiseren is dat – als de verwachtingen van bekende economische voorspellers uitkomen – in 2050 China de nummer één economie in de wereld is, gevolg door de Verenigde Staten, India, Japan en Brazilië nog voor de grootste Europese economie Engeland.’

Fondsen bieden niet alleen de mogelijkheid wereldwijde spreiding aan te brengen, maar ook lokaal worden de beste aandelen eruit gepikt. Aan de hand van lokale kennis profiteert men zo van wereldwijde trends.

Overheersend thema achter de opkomst van landen als China en India is de verplaatsing van productiecapaciteit naar lagelonenlanden. Als gevolg daarvan stijgt de welvaart ter plaatse waardoor daar meer consumptie plaatsvindt.

Met pakweg één miljard inwoners in India en ruim één miljard in China is die stijging meteen enorm. Om aan die vraag te voldoen, vestigen veel Westerse bedrijven zich in een joint venture met een Chinees bedrijf in China. Dat om aan de groeiende vraag van de steeds welvarender Chinese middenklasse te voldoen.

Gevolg is uiteindelijk een torenhoge vraag naar grondstoffen zoals olie en een verplaatsing van goederen naar deze regio. Deze lange termijn trends moeten mede het beleggingsbeleid bepalen.

De vraag naar grondstoffen maakt dat aandelen van bijvoorbeeld oliemaatschappijen favoriet zijn. Maar de trend heeft ook zijn implicaties voor Europa.

Hier zullen industriële ondernemingen zich meer en meer moeten toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe productconcepten en technologische vernieuwingen
die vervolgens in de lagelonenlanden van Azië worden gemaakt.

Alofs vat de trend samen onder de noemer ‘wealth transfer to Asia’. Dat de Chinese overheid de economie probeert te behoeden voor oververhitting, doet aan de trend voor de lange termijn niets af.

Sommige Europese industrieën en sectoren krijgen de klappen, zo is de verwachting van de directeur. Met name bedrijven die zich richten op consumentengoederen. ‘Die goederen kunnen in Azië veel goedkoper worden gemaakt. De auto-industrie zal het ook lastig krijgen en retailbedrijven in Europa ontbreekt het aan pricing power.’

Kapitaalspelers, zoals machinefabrieken, zijn in Europa wel weer favoriet. ‘Zij leveren aan Azië de machines en het kapitaal die nodig zijn om productie aan te vangen.’

Is China in navolging van internet ook niet een beleggingshype? Alofs denkt van niet. ‘De waarderingen van ondernemingen in China zijn nog altijd laag in vergelijking met de Westerse aandelenmarkten en het groeipotentieel. Maar de belegger moet geen rustige reis verwachten bij de lange termijn verplaatsing van de wereldwijde economische activiteit.’

Uit de gratie
Computerleveranciers en leveranciers van andere technologie zijn als duidelijk beleggingsthema uit de gratie. ‘We verwachten dat technologie mainstream gaat worden. Het is geen onderscheidende factor meer en daardoor als belegging ook een normale sector.’

Geschrokken door de internetbubbel, heeft de belegger de voorkeur voor ondernemingen die dividend uitkeren en ook de ondernemingen zelf zijn gefocust op cashgeneratie.

DWS Investments heeft een fonds dat inspeelt op dit thema. Zowel beleggers als ondernemingen hebben het genereren van cashflow omarmd middels dividenduitkeringen en aandelen terugkoopacties.

Het DWS fonds DWS Invest Euro Dividend Plus combineert het beleggen in aandelen met de strategie om extra rendement te generen door het schrijven van calls. Focus op rendementcreatie en minder hopen op hoge aandelenkoersen is het motto van het fonds dat door de combinatie van beide strategieën uniek is in zijn soort.

Alofs constateert een onbalans in een aantal ontwikkelingen. Allereerst de dure dollar. Deze kan voor de nodige onrust gaan zorgen bij ongecontroleerde bewegingen. Daarnaast is de prijs van olie een continue bron van onrust en een erg moeilijk in te schatten beleggingsvariabele met een mogelijk directe impact op inflatie.

Voor beleggers die zich zorgen maken over deze inflatiedreiging biedt het fonds DWS Invest Inflation Protect een aardige oplossing. Dit fonds belegt in obligaties gekoppeld aan de Europese inflatie en biedt daardoor een betere bescherming dan andere traditionelere obligatiefondsen.

Veertig
Begon Deutsche Bank met DWS Investments twee jaar geleden in Nederland nog met negen fondsen, inmiddels zijn dat er veertig. Alofs: ‘We bekijken pro-actief of we interessante fondsen van DWS Duitsland in Nederland zullen introduceren en we pikken de fondsen eruit met een goed trackrecord en een prima perspectief voor de Nederlandse markt.’

Eind dit jaar en het eerste kwartaal van 2005 kunnen beleggers zeker drie nieuwe fondsen in Nederland verwachten: DWS India, DWS Oost-Europa en één van de beste US Equity fondsen in de wereld, met een zogenaamde value bias.

Het DWS US Equity Fund kreeg vijf sterren van Standard & Poor’s en Morningstar. ‘Dat we een kwalitatief zeer hoogstaande beleggingsmanager zijn bewijzen de statistieken.

Vijftig procent van de fondsen die we in Nederland aanbieden en die in aanmerking komen voor een rating, hebben vier of vijf sterren van Standard & Poor’s. Dat zegt wel iets.’ Om die degelijkheid te bereiken heeft Deutsche Asset Management wereldwijd 1.100 experts.

De DWS beleggers zitten vooral in Frankfurt, Londen, Luxemburg, Milaan, Madrid, Parijs en Warschau. Zij worden ondersteund door de collega’s in de Verenigde Staten en in Azië. ‘We laten graag zien dat we echt goed kunnen beleggen en hopen daarmee te overtuigen. Vooral op de lange termijn moet dat DWS een sterke positie geven in de portefeuilles van Nederlandse particuliere beleggers’, besluit Alofs.