Dutch FinTech Awards: Ohpen ontwikkelt slimme IT-oplossingen voor bankdiensten

Core banking-platform Ohpen is opgericht tijdens de piek van de financiële crisis in 2008 met de overtuiging dat het anders moet. Dankzij het SaaS (Software-as-a-Service) platform van Ohpen worden banken volledig ontzorgd op het gebied van IT zodat zij zich beter kunnen richten op waarvoor ze in de markt zijn gezet: bankieren.

 
 
Banken die al hun software applicaties zelf beheren in hun eigen computernetwerk, moeten deze ook zelf up to date houden. Dit is voor hen een complexe en tijdrovende klus die de focus van hun kernprocessen afhoudt. Met het SaaS-platform van Ohpen blijft Ohpen de beheerder van de geleverde software, zodat banken hier geen omkijken meer naar hebben.
Ohpen ontzorgt niet alleen, ook besparen haar klanten flink wat geld in vergelijking met andere softwarebouwers. Door te kiezen voor Ohpen kunnen banken hun IT-kosten tot wel tachtig procent reduceren. “We lopen op dit moment misschien wat op de muziek voorruit, aangezien de houding van banken op het gebied van IT nog wat conservatief is. Echter, het is onvermijdelijk dat in 2020 alle banken gebruik zullen maken van cloudtechnologie vanwege de enorme voordelen”, merkt COO Matthijs Aler op. “De kennis en ervaring die we nu al hebben opgedaan, maken ons tegen die tijd dé expert op dit gebied.”
Welk probleem lost Ohpen op?
Aler: “Het grootste probleem waar Ohpen een oplossing voor aanreikt, is het feit dat ingewikkelde IT-vraagstukken voor banken doorgaans teveel tijd en geld in beslag nemen. Ohpen heeft een platform ontwikkeld dat banken vanuit de cloud voorziet van moderne software voor bankdiensten als beleggings- en spaarrekeningen. Deze software is ontwikkeld vanuit het perspectief van klantgerichtheid en operational excellence. 
Aangezien Ohpen de beheerder van de software blijft, hebben banken geen omkijken meer naar hun IT-processen, zodat zij zich kunnen focussen op hun kernprocessen. Bij bijvoorbeeld de uitrol van een SEPA-wijziging zorgen wij ervoor dat de software van banken direct voorzien wordt van een SEPA-update. Wij blijven verantwoordelijk voor de werking van de software en geven hier garanties voor af. Onze klanten spelen hierin geen enkele rol. Daarnaast kunnen banken met onze software hun IT-kosten verlagen, onder andere aangezien zij veel minder mensen op IT ontwikkeling en beheer nodig hebben.”
Hoe maken jullie het concept tot een succes?
“De initiatiefnemers van Ohpen zijn in het verleden zelf ook bankiers geweest. Wij hebben aan de andere kant van de tafel gezeten en snappen dus beter dan de meeste technici waar het aan schort in de financiële sector. Wij kunnen hierdoor inhaken op de problemen die ook daadwerkelijk spelen bij bankiers. Hierdoor komen wij met gerichtere IT-oplossingen dan de meeste andere software-bouwers. Dat onderscheidt ons. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________
 
Daarnaast willen we voorkomen dat we een uurtje-factuurtje fabriek worden. Zoveel mogelijk uren schrijven uit winstbejag is er bij ons niet bij aangezien wij een vast bedrag per rekening per maand vragen voor onze dienstverlening. Iedere euro die we bij Ohpen verdienen, stoppen we in de verdere ontwikkeling van ons platform. 
Tot slot hebben wij met onze kennis en ervaring omtrent cloudtechnologie een voorsprong op onze concurrentie. De applicaties van traditionele softwarebouwers als IBM en Oracle dateren nog uit de jaren zeventig/tachtig. Het is dan lastig om deze software naar de cloud te brengen, waardoor ze een achterstand op ons hebben. De kans dat wij nog worden ingehaald is zeer klein. Tot slot wijst onderzoek naar IT-kosten uit dat de kosten van internetbankieren tussen de veertig en zestig euro per rekening per jaar bedragen. Door onze lage tarieven per rekening kunnen banken hun IT-kosten tot zo’n tachtig procent reduceren.”
Wat is jullie verdienmodel
“Ons verdienmodel is vergelijkbaar met dat van het softwarebedrijf Salesforce. Banken moesten voorheen hun CRM-applicaties altijd inkopen. Bij Salesforce en Ohpen huren banken een softwarepakket waar ze licentiekosten voor betalen. Bij Ohpen betalen banken een vergoeding van een euro per geadministreerde rekening per maand. Onze software kost voor één rekening dus twaalf euro per jaar. Als het aantal rekeningen van de bank stijgt, stijgen ook de kosten van onze software. Wij vinden dit eerlijker aangezien een groeiend aantal rekeningen bij de bank ook voor ons een groei van inkomsten betekent.”
Waarom gaan jullie winnen?
“De organisatoren van FinTech Awards onderkennen dat het heel lastig is om in de financiële sector nieuwe innovatieve softwareapplicaties te bouwen. De financiële sector is namelijk erg conservatief en onderworpen aan strikte regels van toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten. De huidige wet- en regelgeving van deze toezichthouders maakt het tot een uitdaging om binnen deze kaders nieuwe IT-oplossingen te ontwikkelen aangezien financiële instellingen worstelen om deze wijzigingen goed door te voeren binnen de spaghetti van software die ze zelf hebben opgebouwd gedurende de laatste 30 jaar. 
Hierdoor blijft de aandacht voor innovatie bij banken uit omdat ze daar simpelweg geen tijd, geld en technologie voor hebben. Ohpen is hierin wel geslaagd. Wij hebben meerdere grootbanken kunnen overtuigen om onze innovatieve cloudomgeving voor hun IT toe te passen. Ons succes binnen deze complexe markt vergroot onze kans op de winst.”
 
 
 

Gerelateerde artikelen