Dutch FinTech Awards: Maurice Corver helpt met Cloud 9 Group bedrijven aan betaalbare financiering

Het platform CREST van Cloud 9 Group geeft grotere bedrijven met een debiteurenportfolio vanaf 20 miljoen euro de mogelijkheid relatief voordelig financiering te krijgen bij de bank. De software faciliteert en regelt het gehele proces van het verkopen van uitstaande facturen van bedrijven aan de bank. Dit gebeurt door middel van off-balance securisatie, ofwel de post met debiteuren gaat van de balans bij het bedrijf naar de asset-kant van de bank-balans. Het krediet volgt de omgekeerde weg.

Alles verloopt automatisch, van het versturen van aanmaningen tot het incassotraject. Dat laatste is in handen van Atradius. Op zich is het financieren van debiteuren niets nieuws, want dat wordt al jaren gedaan door factoringbedrijven en banken. 
“Wat CREST zo bijzonder maakt, is dat het een software-oplossing is die het gehele proces enorm vergemakkelijkt en alle rompslomp voor bedrijven uit handen neemt”, zegt Maurice Corver, oprichter en managing director van Cloud9Group. “Het enige wat het bedrijf moet aanleveren, zijn een debiteurenstambestand en een lijst met vorderingen.” 
Welk probleem lost jullie concept op?
“Bedrijven krijgen moeilijker krediet. Banken willen dit wel verlenen, maar kunnen dit steeds minder, als gevolg van de verscherpte regelgeving. Die eist dat banken onderpand hebben voor de financiering die ze verstrekken. 
De debiteurenportefeuille van bedrijven is een ideaal onderpand. Het financieren van debiteuren doen banken natuurlijk al, maar een probleem hierbij is dat het proces om dit te doen erg bewerkelijk is. Daarnaast is het vaak moeilijk om te bepalen welke waarde er moet worden toegekend aan de portefeuilles. 
CREST lost deze obstakels op. De voorwaarden voor de transactie worden tussen de klant en de bank bepaald. De voorwaarden, zoals ‘we willen geen debiteuren uit Griekenland’, worden vervolgens in het systeem gestopt. De software kan vervolgens de waarde van de portefeuille goed inschatten, waardoor de return op het onderpand maximaal is.” 
 
 
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“We praten veel met allerlei partijen uit de markt, van banken en andere financiers tot kredietverzekeraars en brokers. Door al deze kennis in ons platform te stoppen, maken we het zo efficiënt mogelijk. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk werk uit handen nemen bij bedrijven en banken, tegen zo laag mogelijke kosten. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________
Door het inzetten van CREST zijn de kosten voor off-balance securisatie al gedaald, waardoor het voor zowel banken als bedrijven een aantrekkelijke optie is. We verkopen CREST rechtstreeks maar ook via banken, kredietverzekeraars en kredietverzekeringsbrokers. Voor hen is het een mooie aanvulling op hun eigen propositie.” 
Hoe verdienen jullie geld met CREST?
“Afhankelijk van de grootte van de debiteurenportefeuille berekenen wij een aantal basispunten over het eligible boek. Daarmee bedoelen we dat we alleen kosten berekenen over dat deel van de debiteurenportfolio dat geschikt is als asset voor de financiering. 
Stel, een klant heeft 100 miljoen euro aan openstaande posten en hiervan is 80 miljoen geschikt om te financieren, dan vragen wij hier tot maximaal 5 basispunten per maand over. Bij aanvang zijn er nauwelijks kosten, dus verder zijn er alleen de financieringskosten zelf. 
De kosten om financiering uit de markt te halen, zijn veel hoger, dit kan wel oplopen tot 400-500 basispunten meer, afhankelijk van de kredietwaardigheid van een bedrijf. We richten ons voornamelijk op grote bedrijven, multinationals. Inmiddels hebben we klanten in zo’n 32 landen. Deze klanten doen zaken in 155 landen. We hebben ook een kantoor in de VS, in Florida, van waaruit we de Amerikaanse markt bedienen.”
Waarom gaan jullie winnen?
“Ons product sluit goed aan bij de behoefte in de markt. De kredietverstrekking door banken is definitief veranderd. Met ons platform kunnen ze binnen de regels financiering verstrekken. Voor bedrijven zijn wij een aanwinst omdat we ze volledig ontzorgen. 
CREST is een echt plug & play-systeem. We sluiten het zo aan op de ERP-systemen van het bedrijf en dan hebben ze er geen omkijken meer naar. De financieringsbehoefte van bedrijven zal blijven en met het aantrekken van de economie zelfs alleen maar groter worden.
Ik voorzie dat steeds meer bedrijven zich op deze markt zullen storten. Er zijn al meer partijen zoals wij, maar die zijn over het algemeen in handen van banken of andere financiers. Ze zijn dus partijdig. Dat zijn wij niet, wij kunnen de klant echt de beste oplossing bieden voor zijn financieringsprobleem.”
 
 

Gerelateerde artikelen