Dure diesel is de dood voor de dieselauto

De nieuwverkoop kromp van 2,6 procent vorig jaar naar 1,7 procent nu

Particulieren willen massaal van hun dieselauto af. Ze vrezen dat de prijs van dieselolie nog verder zal oplopen. De dieselauto lijkt daarmee voorgoed te verdwijnen uit Nederland, stelt het AD.

Diesel is op het moment een dubbeltje duurder dan gewone benzine. Een jaar geleden was het prijsverschil nog 35 cent in het voordeel van de dieselrijder. Kilometervretende dieselrijders zijn daarmee hun financiële voordeel kwijt en dat is te merken in de autobranche. Door de schaarste aan tweedehandsauto’s bleven de prijzen na de coronapandemie op niveau, maar deze maand ziet prijsvergelijker Gaspedaal.nl voor het eerst een prijsdaling.

Autobranche-organisatie Bovag wijst erop dat er nog altijd 970.000 dieselpersonenauto’s rondrijden, maar dit aantal kalft snel af. Dit jaar werden er al 91.000 tweedehands diesels geëxporteerd. In de eerste negen maanden van het jaar was het aandeel in de nieuwverkoop nog maar 1,7 procent tegenover 2,6 procent vorig jaar.

De ANWB deelt de financiële zorgen van de particuliere dieselrijder en vraagt er aandacht voor bij de politiek. Een verlaging van de motorrijtuigenbelasting – dieselrijders betalen twee keer meer dan benzinerijders – zou kunnen helpen. “Maar we realiseren ons dat dat niet eenvoudig is”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol.

(ANP)

Gerelateerde artikelen