Duitsland stimuleert bedrijven met miljarden

Minder belasting voor innovatie en niet-beursgenoteerde bedrijven.

Het Duitse ministerie van Financiën wil bedrijven voor mogelijk miljarden euro’s steunen om de economische groei aan te jagen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie aan persbureau DPA. Over de omvang van het pakket aan maatregelen doet het ministerie geen uitspraken.

Volgens nieuwsblad Der Spiegel wil minister van Financiën Christian Lindner tien tot tientallen miljarden euro’s aan steun verlenen. Het zou onder andere gaan om belastingverlagingen. Maar de woordvoerder van Lindner noemt het nieuws over de omvang van het stimuleringspakket voorbarig, omdat hierover nog geen beslissingen zijn genomen.

Der Spiegel schreef dat Lindner de belastingen voor niet-beursgenoteerde bedrijven wil verlagen, zolang het daarmee vrijgekomen geld wordt geïnvesteerd. Nu is het nog zo dat deze ondernemingen meer belasting betalen dan beursgenoteerde bedrijven en dat verschil wil de minister rechttrekken.

Ook zou hij belastingvoordelen willen invoeren voor bedrijven die investeringen doen in het tegengaan van klimaatverandering. Eind maart presenteert Lindner de belangrijkste punten van zijn plan, meldde Der Spiegel.