Duitse industrie wellicht plat door gascrisis

Bij fase 3 van het noodplan grijpt de overheid in bij de verdeling van gas.

Delen van de Duitse industrie kunnen stilgelegd gaan worden vanwege tekorten aan aardgas door lagere gasleveringen uit Rusland. Daarvoor waarschuwde de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck tegen het blad Der Spiegel. Berlijn zei donderdag nog dat de alarmfase is ingegaan met de gascrisis en dat tekorten dreigen als de voorraden voor de winter onvoldoende aangevuld kunnen worden.

Habeck zei tegen Der Spiegel dat door tekorten aan gas bedrijven de productie moeten stilleggen, werknemers moeten ontslaan en mensen daardoor armer kunnen worden. In Duitsland is nu de tweede fase van het noodplan voor de gascrisis ingegaan. Bij de derde fase kan de overheid direct ingrijpen bij de verdeling van gas in het land.

Het hoofd van het Duitse agentschap voor nutsvoorzieningen zei dat Rusland de gaskraan mogelijk helemaal kan dichtdraaien en dat de energieprijzen nog verder kunnen stijgen. Hij stelde dat mensen en bedrijven het gebruik van gas zoveel mogelijk moeten beperken, door bijvoorbeeld minder te stoken en korter te douchen.